back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Δεν θα αποδεχθούμε τη σύνδεση στα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό

Διαβάστε επίσης

Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις της με το Κυπριακό, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τα χθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη στρατηγικού οράματος και δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τον διάλογό της με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Τα συμπεράσματα για την Τουρκία του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024 αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις του κοινού ανακοινωθέντος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ και την Επιτροπή, παρόλο που στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κατά την προσεχή περίοδο, θα επανεξετάσουμε το διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα