back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Γ. Χότζογλου: Σε κίνδυνο η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος λόγω των 80.000 κενών θέσεων εργασίας

Διαβάστε επίσης

Για μαζική φυγή εργαζομένων από τον τουριστικό κλάδο λόγω των δυσμενών εργασιακών συνθηκών, των εξαντλητικών ωραρίων και της καταστρατήγησης της νομοθεσίας και της κλαδικής σύμβασης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου οποίος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση, γεγονός που -όπως είπε- θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

«Εδώ και καιρό λέμε στους αρμόδιους ότι αν δεν στηρίξουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και τους χειμερινούς μήνες, κανείς δεν θα έχει ενδιαφέρον να δουλέψει εποχικά», ανέφερε, εξηγώντας ότι η τρίμηνη επιδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι να αδυνατούν να εξασφαλίσουν εισόδημα στις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου και ως εκ τούτου, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

«Το Ταμείο Ανεργίας των εποχικά εργαζομένων παραμένει με μνημονιακή διάταξη, μόλις τους τρεις μήνες. Δεν βγαίνει ο χειμώνας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στρέφονται σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να γυρνούν την πλάτη τους στον τουρισμό και στην εστίαση», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο στα επίπεδα του 2013, δηλαδή στην επιδότηση για 5 μήνες, από τους 3 που είναι σήμερα.

«Έχουμε ενημερώσει κατά καιρούς για όλα αυτά τα προβλήματα τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας -εκτός από την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία αρνείται να μας συναντήσει- και έχουμε προτείνει το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο, να αποκτήσει αναλογικό χαρακτήρα, δηλαδή όσες μέρες εργαστεί κάποιος το καλοκαίρι, για τόσες να επιδοτηθεί τον χειμώνα, με μίνιμουμ τους τρεις και ταβάνι τους πέντε μήνες. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μαζέψει 90 ένσημα το καλοκαίρι να πάρει 3 μήνες, εάν έχει 120 ένσημα να πάρει τέσσερις, εάν έχει 150 να πάρει πέντε», υπογράμμισε ο κ. Χότζογλου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να χτυπηθεί ουσιαστικά η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που μαστίζουν τον κλάδο και ταυτόχρονα και ο ΕΦΚΑ θα δει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του αλλά και οι εργαζόμενοι θα έχουν για δύο επιπλέον μήνες εισόδημα.

«Τα περί επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου είναι γελοιότητες. Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ είναι αμείλικτα. Πώς θα μπορέσει να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όταν -για παράδειγμα- οι αεροπορικές γραμμές διακόπτουν τα δρομολόγια τους κάθε 10 Οκτώβρη στα νησιά ή όταν οι ακτοπλοϊκές γραμμές μειώνουν τα δρομολόγια σε μία φορά τη βδομάδα; Πώς ένας ξενοδόχος στη Βόρεια Ελλάδα θα καταφέρει μετά τον Οκτώβριο να θερμάνει το ξενοδοχείο του τις βραδινές ώρες όταν υποχωρεί η θερμοκρασία;» αναρωτήθηκε, κλείνοντας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα