back to top
35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Δ. Χούλης: Στο ναυάγιο της Πύλου εξυπηρετήθηκε από την αρχή το αφήγημα του κακού διακινητή

Διαβάστε επίσης

Μετά και την εισαγγελική πρόταση περί μη δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών να διώξουν και να δικάσουν την υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου το οποίο σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, καθώς η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, το δικαστήριο της Καλαμάτας, έκανε χθες δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα Αιγύπτιων κατηγορουμένων και τους έκρινε τυπικά ελεύθερους-κρατούνται μόνο διοικητικά.

Την εν λόγω απόφαση σχολίασε μέσω του Αθήνα 9,84 ο Δημήτρης Χούλης, εκ των δικηγόρων των Αιγυπτίων στην υπόθεση του ναυαγίου ο οποίος, μιλώντας στη εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, τόνισε: «Προφανώς είμαστε χαρούμενοι αλλά αυτό δεν αλλάζει το αφήγημα των διακινητών ούτε και το γεγονός ότι αυτοί οι εννέα συνάνθρωποί μας, αμέσως μετά το ναυάγιο, βρεγμένοι και τρομαγμένοι, ακούγοντας δίπλα τους άλλους ανθρώπους να πνίγονται και χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, βρέθηκαν στη φυλακή. Είναι αδιανόητο το ότι δεν έχουμε προσπαθήσει να μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ναυάγιο και ότι δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια ανέλκυσης. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συζήτηση που όλοι φοβούνται να ανοίξουν».

«Οι διωκτικές αρχές βοήθησαν το αφήγημα του διακινητή»

«Εξυπηρετήθηκε από την αρχή το αφήγημα του κακού διακινητή. Εκείνη την περίοδο, βρεθήκαμε ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό βοήθησε πάρα πολύ την απανθρωποποίηση των μεταφερόμενων ώστε να μη νοιαζόμαστε για το πόσοι πέθαναν. Έπρεπε να πάμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με αυτούς τους 9 ανθρώπους στη φυλακή και οι διωκτικές αρχές συνέβαλαν σε αυτό το αφήγημα».

 

«Ξεκάθαρος ο ρόλος του Λιμενικού»

«Ο ρόλος του Λιμενικού είναι ξεκάθαρος εκείνη την τραγική ημέρα. Ωστόσο, όσοι υπηρετούμε τη δικαιοσύνη θα πρέπει, όταν μιλάμε, να μην υποσκάπτουμε μόνοι μας τους θεσμούς αλλά να τους εμπιστευόμαστε. Το ότι διαρκώς μας διαψεύδουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Προσωπικά, θέλω να ελπίζω ότι το Ναυτοδικείο θα διεξάγει την έρευνα όπως πρέπει και πως η αλήθεια θα έρθει στο φως. Διαφορετικά, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, οκτώ χρόνια μετά, θα έρθει μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα λέει ότι για μια ακόμη φορά η χώρα μας δεν πραγματοποίησε σωστά την έρευνα. Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι το κράτος δικαίου θα αρχίσει κάποια στιγμή να λειτουργεί. Πρέπει μια χώρα να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη μέρα του ναυαγίου, έγινε λάθος χειρισμός της κατάστασης, έπρεπε να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαστε προδότες όταν αναζητούμε τις ευθύνες αλλά όταν τις κρύβουμε, εκθέτοντας τη χώρα μας».

«Να τιμωρηθούν και οι ηθικοί αυτουργοί»

«Θεωρώ ότι οι αυτουργοί έχουν τιμωρηθεί . Δεν θα σταματήσουν ποτέ να ακούνε τις κραυγές των ανθρώπων εκείνη τη νύχτα. Όμως, πρέπει να τιμωρηθούν και οι ηθικοί αυτουργοί και να μην σταματήσει η υπόθεση σε 4-5 Λιμενικούς. Ηθικός αυτουργός είναι ξεκάθαρα η πολιτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η Ελλάδα με εντολή της ΕΕ και που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα