back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

29.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μεξικό: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο ‘Ελ Νίνι’, ένας από τους σημαντικότερους εκτελεστές του καρτέλ Σιναλόα

Διαβάστε επίσης

Σημαντικό μέλος του καρτέλ Σιναλόα, μεξικανικής συμμορίας επιδιδόμενης κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, εκδόθηκε στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας, γνωστός επίσης ως ‘Ελ Νίνι’, εκδόθηκε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ευχαριστώντας τις μεξικανικές αρχές για τη συνεργασία τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γκάρλαντ, ο «Ελ Νίνι» φέρεται να είναι «ένας από τους κυριότερους σικάριος, ή δολοφόνους, του καρτέλ Σιναλόα κι ευθύνεται για φόνους, βασανισμούς κι απαγωγές αντιπάλων και μαρτύρων που απειλούσαν τη διακίνηση ναρκωτικών» της συμμορίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, για την έκδοση «αυτού του επικίνδυνου εγκληματία», ο οποίος, κατ’ αυτόν, διαδραμάτιζε «σημαντικό» ρόλο στο καρτέλ Σιναλόα, «μια από τις φονικότερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο», όπως τόνισε.

«Οι κυβερνήσεις μας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στον αγώνα εναντίον της επιδημίας της φαιντανύλης και των συνθετικών ναρκωτικών, η οποία σκοτώνει τόσους ανθρώπους στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας φέρεται να συνδέεται με τους γιους του βαρόνου των ναρκωτικών του Χοακίν Γκουσμάν, ή «Ελ Τσάπο», ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2023 στην Κουλιακάν, στο βορειοδυτικό Μεξικό, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφότου οι πρόεδροι Μπάιντεν και Λόπες Ομπραδόρ συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και ειδικά φαιντανύλης, εξαιρετικά φονικού συνθετικού οπιοειδούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο «Ελ Νίνι» είχε ενεργή συμμετοχή «στην παραγωγή και στην πώληση φαιντανύλης από το καρτέλ Σιναλόα», ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ.

Το 2023, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 107.000 θανάτους εξαιτίας υπερβολικής δόσης, κατά τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Η φαιντανύλη ενοχοποιήθηκε για περίπου το 70% των θανάτων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα