back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Β. Κοντοζαμάνης: Το ΕΣΥ έχει γεράσει αλλά δημιουργήθηκε μια σημαντική παρακαταθήκη στη διάρκεια της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Η ενίσχυση του τομέα της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως τόνισε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Μεταξύ άλλων , παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός πλέγματος κινήτρων προκειμένου να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα, να ενισχυθούν συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και να επιστρέψουν Έλληνες γιατροί από το εξωτερικό.

«Υπάρχουν προβλήματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ιδρύθηκε το 1983, έχει γεράσει, έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του. Όμως, έχει δημιουργηθεί μια σημαντική παρακαταθήκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς διπλασιάστηκαν οι κλίνες στις ΜΕΘ. Παράλληλα, υπάρχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αλλάξουν την εικόνα των υποδομών του Συστήματος Υγείας. Υπάρχει μια στοχευμένη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στη χώρα μας», τόνισε.

Σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα τακτικά χειρουργεία στο Παίδων «Αγία Σοφία» και το ενδεχόμενο ”παγώματος” των τακτικών χειρουργείων από τον Ιούνιο, επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι σε γνώση της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί καλύψει τα κενά με κίνητρα και προσλήψεις, προσθέτοντας πως τα έκτακτα χειρουργεία αντιμετωπίζονται.

 

Για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

«Αυτή τη στιγμή,  υλοποιείται το μεγαλύτερο σχέδιο προσλήψεων στον τομέα της Υγείας. Οι δαπάνες από το 2019 έως και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 50% . Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο για την Υγεία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Σαφώς και θα θέλαμε να αυξήσουμε τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού, όμως, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί. Εξάλλου, πέραν του μισθολογικού, απαιτείται ένα σύνολο κινήτρων που πρέπει να δοθεί προκειμένου να επιστρέψουν γιατροί και προσωπικό  από το εξωτερικό και να μπει νέο αίμα στο ΕΣΥ. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη μέσα στο ΕΣΥ να αυξήσουν το εισόδημά τους .Αυτό μπορεί να γίνει με τα απογευματινά χειρουργεία ή τα απογευματινά ιατρεία που ήδη λειτουργούν.

Δημοσιονομικές αντοχές

«Η κυβέρνηση, όπου μπορεί παρεμβαίνει και δίνει αυξήσεις. Όπως έδωσε στους δημοσίους υπαλλήλους, έχει δώσει και στους γιατρούς. Όμως, αυτό δεν μπορεί γίνει άκριτα και ανεξέλεγκτα και σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν μπορούμε ξαφνικά να διπλασιάσουμε τους μισθούς ή τις συντάξεις, όπως τάζουν κάποιοι στους πολίτες ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο τους».

Ακρίβεια

«Και άλλες χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ δεν κατάφεραν να πατάξουν την ακρίβεια. Είναι πολύ δύσκολο αυτή η μείωση να φτάσει στον καταναλωτή. Γι αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει και διαρθρωτικά μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όλα αυτά, αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και την αγοραστική του δύναμη».

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για την υπόθεση διαρροής e-mail Ελληνων εκλογέων του εξωτερικού

«Η κυβέρνηση ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αυτό έγινε. Από εδώ και πέρα, θα γίνουν  οι απαραίτητες ενέργειες. Το πόρισμα αναφέρει ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε σε μια περίοδο που δεν είχε καν ψηφιστεί η επιστολική ψήφος κα δεν είχε καμία σχέση με τις εκλογές. Επομένως, είναι αβάσιμα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί πλήγματος στη δημοκρατία και διαβλητότητας της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου».

Επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

«Είναι σημαντικό, μετά τις τις Ευρωεκλογές, να ανοίξει η συζήτηση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές γιατί δίνεται η δυνατότητα στους απανταχού Έλληνες να ψηφίσουν και αυτό λειτουργεί προς όφελος της δημοκρατίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα