back to top
33.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

33.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

«Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη

Διαβάστε επίσης

Ένα γοητευτικό ταξίδι σε μια άλλη εποχή, μια πληθωρική ξενάγηση στην ιστορία της οινοποιητικής εταιρείας «Αχαΐα» και του ιδρυτή της.

Το 1908, στο λιμάνι της Τεργέστης, ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους επιβιβάζεται στο ατμόπλοιο «Βαρόνος Μπεκ» για να επιστρέψει στην Πάτρα από το Μόναχο, όπου είχε πάει για να επισκεφτεί το μοναδικό του παιδί, Αμαλία φον Πέρφαλ. Στο πλοίο πεθαίνει στον ύπνο του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στα 83 του χρόνια. Έτσι ξεκινάει μια μεγάλη αναδρομή σε όλη την πορεία του θρυλικού πρωτοπόρου της οινοποιίας και η αφήγηση συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του με τους διαδόχους και τη διαδρομή της εταιρείας μέχρι το 1949. Ένα brandname που έχει συνδεθεί με τη λευκή «Δεμέστιχα», από το όνομα του χωριού που τυχαία ανακάλυψε ο Κλάους σε μία από τις περιπλανήσεις του, και την περίφημη «Μαυροδάφνη» και, φυσικά, το άλλο μεγάλο δημιούργημά του, την «Γκούτλαντ» (εύφορη γη), μια πολυεθνική κοινότητα, μια διαφορετική αποικία.

Ο Νίκος Μπακουνάκης βουτάει στο παρελθόν και το πλούσιο αρχειακό υλικό, καταγράφοντας με αξιοθαύμαστη άνεση μια ολόκληρη ιστορική περίοδο. Αποτυπώνονται όλοι οι σταθμοί στα χρονικά της εταιρείας και η μετέπειτα εξέλιξη της σε «Achaia Clauss», η αρχή του τέλους της δραστήριας γερμανικής κοινότητας της Πάτρας, η διαμόρφωση της σύγχρονης οινοποιίας και της νεωτερικής αντίληψης του οινοτουρισμού. Πρόσωπα, γεγονότα, ιστορίες ερευνώνται με συναρπαστικά αφηγηματικά τρόπο και με τη συνοδεία σπάνιου φωτογραφικού υλικού, το οποίο συμβάλλει περαιτέρω στην αναγνωστική απόλαυση.

Το «Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα