36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Χ. Παπαδημητρίου ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής αλλά πρέπει να γίνει ασφαλέστερος

Διαβάστε επίσης

Σημαντικό κενό ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει, 16 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, στη λειτουργία του σιδηροδρόμου λόγω της έλλειψης αξιόπιστου συστήματος ραδιοεπικοινωνιών. Αυτό υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA), ο οποίος ζήτησε και ήδη εκδόθηκε κατεπείγουσα σύσταση από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), προς το υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής αλλά θα πρέπει να γίνει ασφαλέστερος» είπε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αντιπρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα, Χρήστος Παπαδημητρίου.

«Θα πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των επικοινωνιών. Αυτή είναι η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και γι’ αυτό εξεδόθη αυτή η σύσταση» τόνισε και εξήγησε:

«Η μετάδοση μηνυμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια στερείται δομής, δεν υπάρχει σωστή αναγνώριση συνομιλητών και τοποθεσιών, σωστή μεθοδολογία, η χρήση της διεθνώς συμφωνημένης ορολογίας και κανόνων επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, δεν δημιουργείται καμία διασφάλιση ότι ένα μήνυμα μεταδόθηκε με σαφήνεια και είναι πλήρως κατανοητό. Όταν π.χ. ο σταθμάρχης λέει στον μηχανοδηγό να φύγει, αν η γραμμή στην οποία του λέει να φύγει δεν ακουστεί λόγω κάποιας παρεμβολής, αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο.
Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος των επικοινωνιών στα τρένα, κατεπειγόντως το σύστημα GSMR που έχει τοποθετηθεί στα περισσότερα βαγόνια αλλά δεν έχει μπει σε λειτουργία, να πιστοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία. Το GSMR είναι ένα ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας το οποίο δεν επιτρέπει παρεμβολές και στατικό θόρυβο, ούτε τη διακοπή ή μη καθαρή λήψη μηνυμάτων. Πρέπει επίσης να γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση σε μηχανοδηγούς, σταθμάρχες, να ακολουθείται η σωστή μεθοδολογία στις επικοινωνίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα