back to top
28.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

28.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Π. Ιωακειμίδης: Πρέπει να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Διαβάστε επίσης

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Χρειάζεται να δούμε με έναν πιο ριζοσπαστικό τρόπο το πως μπορεί να να αναζωογονηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο και να προχωρήσει, πάντα με την συμμετοχή και τη συμπαράσταση της κοινωνίας και όχι έχοντας την απέναντι», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

«Οι πολίτες δεν συγκινούνται από την ΕΕ»

«Στις Ευρωεκλογές, η αποχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο άγγιξε το 51%. Οι πολίτες δεν συγκινούνται τόσο πολύ από την ΕΕ. Δεν την κατανοούν. Ουσιαστικά, την αντιμετωπίζουν ως ένα ξένο θεσμό. Οι Βρυξέλλες είναι κάπως μακριά από τα καθημερινά τους προβλήματα και γι αυτό ευθύνεται η ίδια η ΕΕ η οποία έχει αποτύχει να επικοινωνήσει στους ευρωπαίους πολίτες το σημαντικό έργο που επιτελεί. Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης είτε αγνοεί το ρόλο της ΕΕ είτε στρέφεται στην ακροδεξιά η οποία ενισχύεται, αν και δεν υπήρξε η επέλαση που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Πάντως, συνολικά η Ευρώπη κινήθηκε δεξιότερα και ακροδεξιότερα προς τον εθνολαϊκισμό και αυτή είναι μια τάση που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και τους θεσμούς της ΕΕ διότι αν δεν ανακοπεί, θα έχουμε πολλές αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία και την επιβίωση της ΕΕ».

«Δεν υπάρχουν οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος»

«Αυτή την χρονική περίοδο, δεν υπάρχουν οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος που οικοδόμησαν την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά ηγέτες μιας διαφορετικής κατηγορίας που δεν έχουν την επίγνωση της ιστορικότητας μερικών γεγονότων. Επομένως, δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τι διακυβεύεται στον ευρωπαϊκό χώρο. Φυσικά, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι πολίτες. Το γεγονός ότι επιλέγεις να πας στη θάλασσα αντί να ψηφίσεις, δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, τότε κάποιος άλλος θα αποφασίσει για εκείνους».

«Οι πολίτες ψήφισαν με βάση την εθνική ατζέντα»

«Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολίτες ψήφισαν με βάση την εθνική ατζέντα καθώς τα τα κόμματα εστίασαν τη συζήτηση στα εθνικά ζητήματα. Όμως, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη γιατί ακουμπούν και διαμορφώνουν ζητήματα όπως είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι κάτι που οι πολίτες δεν το γνωρίζουν επαρκώς καθώς τα κόμματα και οι θεσμοί δεν έχουν φροντίσει να τους ενημερώσουν όπως θα όφειλαν να πράξουν».

«Να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση»

«Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει η οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία είναι να σταθμίσει με σοβαρότητα και επάρκεια το τι διακυβεύεται στην Ευρώπη, δηλαδή το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διακυβεύεται αυτό που οικοδομήσαμε εδώ και τόσες δεκαετίες δηλαδή η Ευρώπη ως χώρος δημοκρατίας, ειρήνης και σταθερότητας. Πρέπει να αναζητήσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές και τα απαραίτητα μέσα συνεργασίας, να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα που διαγράφονται στον ορίζοντα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα