back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Υπάρχει συναίνεση στην επιλογή των ηγετικών προσώπων της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου και συζητήθηκαν τα ονόματα των προσώπων που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή του προέδρου της Κομισιόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης  της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Ήταν μια άτυπη συνάντηση προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια τελική συμφωνία στην οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά. Δεν υπήρξε αντίρρηση από κανέναν ηγέτη της ΕΕ σε ότι αφορά στα πρόσωπα, δηλαδή την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, τον κ. Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την κ. Κάγια Κάλλας για τη θέση της Ύπατης Εκπρόσωπου Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συναίνεση στην επιλογή των ηγετικών προσώπων της ΕΕ», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Τακτική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου.

Τρεις μείζονες προτεραιότητες

«Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα πρόσωπα. Κύριο μέλημά μας είναι οι πολιτικές. Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέτουμε τρεις μείζονες προτεραιότητες στη νέα Κομισιόν. Στόχος μας είναι να ξαναβρεί η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της ώστε να μπορεί να σταθεί με μεγαλύτερη δύναμη σε έναν νέο αναδυόμενο κόσμο. Να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ουσιαστικές βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας σε όλη την Ευρώπη αλλά και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ισχυρή οικονομικά Ευρώπη χωρίς να υπάρχει γεωπολιτικό βάρος και υπόβαθρο. Θεωρούμε ότι υπό τα ηνία της κ. Φον ντερ Λάιεν αυτές οι προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν με τον καλύτερο τρόπο».

«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο»

«Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις και απτά αποτελέσματα. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, αντάξιο του κύρους που έχει αποκτήσει η χώρα και του ρόλου που διαδραματίζει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

«Δεν θα απέκλεια μια σύμπλευση Ελλάδας-Πολωνίας και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο»

«Με την πολωνική κυβέρνηση υπάρχει σύμπλευση απόψεων σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πολιτικές και μπροστά από κοινές προκλήσεις και συμφέροντα και μια πολύ καλή σχέση Μητσοτάκη-Τουσκ. Δεν θα απέκλεια μια σύμπλευση Ελλάδας-Πολωνίας και στη νέα ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά από τον  Ιούλιο ώστε να πετύχουμε πράγματα που αφορούν τους λαούς μας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται και συμμαχεί πολιτικά με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση μοιράζεται κοινές ιδέες και θέσεις. Είμαστε και εμείς μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού παζλ προσπαθώντας να βρούμε λύσεις με κοινές πολιτικές».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα