back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Ε. Φυτράκης: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποδίδεται ή να λειτουργεί εν θερμώ

Διαβάστε επίσης

Με φόντο την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα και τον πόλεμο ανακοινώσεων με αφορμή τους δικαστές που αποφάσισαν τη μη προφυλάκισή του και την κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε εν συνεχεία από την ηγεσία του Αρείου Πάγου σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν το θέμα , o Ευτύχης Φυτράκης, νομικός- πρώην Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, τόνισε σχετικά: «Πρέπει να διαφυλαχτεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των δικαστών να αποφασίζουν με νηφαλιότητα κόντρα σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης που πέραν του ότι έχουν μια πρόσκαιρη αποδοχή στα τηλεοπτικά πρωινάδικα, δεν βοηθούν επί της ουσίας».

Τόνισε δε με νόημα : «Πληροφορούμαι ότι η ανακρίτρια της υπόθεσης Λύτρα που θα υπαχθεί στον πειθαρχικό έλεγχο, τυγχάνει να είναι εκείνη που χειρίζεται την ανάκριση για τη σύμβαση 717, η μη ολοκλήρωση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στο δυστύχημα των Τεμπών»δικ«Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποδίδεται ούτε και να λειτουργεί εν θερμώ»

«Η λειτουργία των θεσμών απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία και όχι βιασύνη. Η δικαιοσύνη, ιστορικά, έχει τους δικούς της χρόνους και δεν θα πρέπει να αποδίδεται ούτε και να λειτουργεί εν θερμώ ή να ακολουθεί τη λογική της τρέχουσας επικαιρότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να υπακούν οι αντιδράσεις στα κελεύσματα και στις κραυγές των ΜΜΕ. Αυτό, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με την ισονομία που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις υποθέσεις αλλά και με τη δεύτερη σκέψη που πρέπει να κυριαρχεί όταν έχουμε να κάνουμε με σοβαρά δικονομικά ζητήματα».

«Ανεξάρτητη και όχι καθ’ υπόδειξη δικαιοσύνη»

«Αντί να δούμε τι συμβαίνει με την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, συζητάμε για το διαδικαστικό μέρος τέτοιων υποθέσεων και προσπαθούμε να περισώσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία των δικαστών να αποφασίζουν. Δυστυχώς, ασχολούμαστε -με ευθύνη της ηγεσίας της δικαιοσύνης- με τις παρεμβάσεις ή τις κινήσεις που έγιναν σε ανώτατο επίπεδο. Υπάρχουν κινήσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου η οποία, ως γνωστόν, επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια ανακοίνωση την οποία πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά και με την οποία  θέτει σοβαρό ζήτημα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ουσιαστικά, λέει ότι πλέον, ο κάθε δικαστής, πριν αποφασίσει, θα σκέφτεται τι ενδεχομένως αρέσει στους ανώτατους δικαστές προκειμένου να στοιχηθεί. Όμως, αυτό δεν είναι ανεξάρτητη αλλά καθ’ υπόδειξη δικαιοσύνη. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα αν ο κάθε πρωτοδίκης καλείται να αποφασίσει υπό τη σπάθη της πειθαρχικής δίωξης».

«Λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα»

«Λόγω όλης αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, περνάει ένα λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα. Δηλαδή, αν καταδικάζεις, προφυλακίζεις ή φυλακίζεις δεν κινδυνεύεις από τίποτα. Αντιθέτως, αν παίρνεις μια ευνοϊκή απόφαση ή αθωώνεις, έχεις μπροστά σου τον κίνδυνο να διωχθείς πειθαρχικά από την ηγεσία της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή να μην παίρνει τηλέφωνο ο κάθε υπουργός τον δικαστή για να του πει τι θα κάνει. Η ανεξαρτησία είναι και εσωτερική. Κανένας δικαστής ανώτερου βαθμού δεν μπορεί να επικοινωνεί με κατώτερου βαθμού δικαστή και να του υποδεικνύει τι θα πράξει».

«Να μιλήσουμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας»

«Στις 24 Μαΐου δημοσιεύτηκε σχετική οδηγία της ΕΕ με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής   βίας με μια σειρά προβλέψεων που αφορούν αυτό το πλαίσιο, την προετοιμασία της πολιτείας για την υποστήριξη των θυμάτων. Γι αυτά τα θέματα θα μιλήσουμε; Το να ασχολούμαστε μόνο με τα ποινικά μέτρα, είναι εν μέρει αποπροσανατολιστικό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα