back to top
31.9 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

31.9 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Γ. Νούνεσης: Αναγκαίος ο ουσιαστικός διάλογος για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Διαβάστε επίσης

Υπό ποιες προϋποθέσεις η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορεί να είναι χρήσιμη για τον άνθρωπο χωρίς να συνιστά απειλή για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες; Πως η Ηθική και η Φιλοσοφία του Δικαίου θα οριοθετήσουν τις δυνατότητες των «έξυπνων μηχανών» ώστε να μην ανατρέψουν τη ζωή μας; Πόσο επίκαιρος είναι ο Αριστοτέλης και η αντίληψή του για την Ηθική όπως καταγράφηκε στα ”Ηθικά Νικομάχεια” σε σχέση με τη δημιουργία υπερ-ευφυών συστημάτων για να μην ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο; Έχει η Ελλάδα τη  δυνατότητα να αποτελέσει ισότιμο παίκτη στην οικονομία που κομίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν στο Συνέδριο “Τhe  Lyseum Project” για την Tεχνητή Νοημοσύνη και τον Αριστοτέλη στο Ωδείο Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων όπως το Stanford, τo Priston, το Cambridge και με την παρουσία του καθηγητή του MIT, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθώς και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, Γιώργου Νούνεση.

Μιλώντας στον Αθήνα 984, καλεσμένος του Γιώργου Αποστολίδη υπογράμμισε τη σημασία μιας ουσιαστικής προσέγγισης στην καίρια αυτή πρόκληση, ώστε να παραμείνει ο άνθρωπος στο επίκεντρο της τεχνολογίας και να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα  διλήμματα της εποχής.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα η νέα τεχνολογία είναι ανατρεπτική επειδή εισάγει καινοτομίες. Γι αυτό πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με στόχο τη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της ΑΙ. Μια συζήτηση που ήδη εξελίσσεται στις δυτικές κοινωνίες, στην επιστημονική κοινότητα, στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Τεχνολογικά Κέντρα, ώστε να παραμείνει ο άνθρωπος στον πυρήνα της Τεχνητής Νοημοσύνης και  να την βάλει να υπηρετήσει τα ουσιαστικά διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος κι έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες και την ακραία φτώχεια».

Πως όμως η Αριστοτέλεια Ηθική μπορεί να γίνει οδηγός σε αυτό το στόχο και να καθορίσει το κάδρο δράσης των χρηστών;

Αναγνωρισμένες προσωπικότητες της διανόησης και της επιστήμης όπως ο John Tassioulas από το Stanford Univercity, η σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ κυρία Νelson από το Priston, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από το ΜΙΤ, συνομολόγησαν υπέρ της διαχρονίας της Αριστοτέλειας αντίληψης  περί του τι είναι ηθικό και καλό με κριτήριο τον άνθρωπο, προκειμένου να θεμελιωθεί ένα οικουμενικό πλαίσιο στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Το εύρος εφαρμογής της είναι τεράστιο και περιλαμβάνει θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο και άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εξουσίας, της δημοκρατίας, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα του ατόμου» ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Νούνεσης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα