back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Σ. Αναγνωστόπουλος: Ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται στο ελαιόλαδο

Διαβάστε επίσης

Στην αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου απέδωσε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης
Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 καλεσμένος του Γιώργου Μελιγγώνη. 
 

Σχολιάζοντας τα πρώτα στοιχεία μετά από δυόμισι δύσκολα χρόνια ακρίβειας, χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός τη μείωση πληθωρισμού στο 2,1%. Διαπίστωσε ότι οι τιμές αρχίζουν να εξισορροπούν ακόμα και να μειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ παραδέχθηκε πως μένουν πολλά να γίνουν στο μέτωπο καταπολέμησης της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας,  στην λειτουργία του ανταγωνισμού σε κλάδους της αγοράς και στην κατεύθυνση του σωστού επιχειρείν.

*ΓΙΑ ΤΗ  ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

«Είναι ευχάριστο γεγονός η μείωση πληθωρισμού στο 2,1%. Πλησιάζουμε κατά πολύ τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με κριτήριο τη σωστή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο πληθωρισμός 2% στα τρόφιμα σημαίνει πως είμαστε στο ίδιο ποσοστό ακριβότεροι συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Φαίνεται ότι οι τιμές, μετά τον χειμώνα, έχουν αρχίσει να ισορροπούν και σε πολλές περιπτώσεις να παρουσιάζουν ακόμα και μειώσεις. Ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται στο ελαιόλαδο που έχει αυξηθεί στο 54%, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο».

*ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
«Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν έχει λυθεί. Υπάρχει πληθωριστική κρίση και οι γενεσιουργές της αιτίες δεν έπαψαν να υφίστανται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται όπως και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει εμπορικός πόλεμος με τις ασιατικές χώρες- κυρίως την Κίνα-  και η κατάσταση επιδεινώνεται από την  κλιματική αλλαγή, με δεδομένες τις  προσπάθειες της Ε.Ε. κι άλλων χωρών ώστε να  περάσουμε σε νέες μεθόδους καλλιέργειας που είναι μεν ακριβές, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον».
*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΌ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Σε σχέση με το 2018 έχουμε κάνει σημαντικά άλματα προόδου, έχουμε την καλύτερη επίδοση στη μείωση των βαρών και των εμποδίων στον ανταγωνισμό στην αγορά.
Δεν απαλλαχθήκαμε από αυτά τα βάρη, έχουμε χρόνια προβλήματα στον ανταγωνισμό, στη σωστή επιχειρηματική δραστηριότητα,  που χρειάζεται χρόνος για να επιλυθούν. Είναι όμως και  θέματα που δεν μπορούν να λυθούν μόνο ρυθμιστικά, μέσω νομοθεσίας. Έχουν να κάνουν με νοοτροπία, ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρέπει να γίνουν και βήματα στις επιχειρήσεις ώστε να μη μετακυλίονται ανούσια βάρη ή κρυφές αμοιβές στους καταναλωτές.
Το κράτος προσπαθεί να βεβαιώσει ότι όλη η αλυσίδα της αγοράς, καταναλωτές, πολυεθνικές και επιχειρήσεις μεγάλες ή μικρές μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να λυθούν προβλήματα που βοηθούν τον καταναλωτή. Όλα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πρέπει να εξαλειφθούν. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται. Δε θέλουμε παραπλανητικές εκπτώσεις.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα