back to top
30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Φ. Κουβέλης: Υπάρχουν οι συνθήκες για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Διαβάστε επίσης

Ο Φώτης Κουβέλης, πρώην Υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άνοιξε τα χαρτιά του στον Αθήνα 984 σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αθήνα 984 και στον Δημήτρη Τζιβελέκη, καλεσμένος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας».

Μίλησε για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τράμπ στις ΗΠΑ, τη σημασία του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών και την πρωτιά της αριστερής συμμαχίας Εθνικής Συσπείρωσης. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη. Κατέθεσε  τις απόψεις του για τη δυνατότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, για τον Αλέξη Τσίπρα και την απλή αναλογική. Τόνισε πως δεν υπάρχουν μαύρα ταμεία, απέρριψε τα περί καμένης γης που έλεγε ότι παρέλαβε η προηγούμενη διακυβέρνηση. Κράτησε αποστάσεις από τις εξελίξεις στο θέμα Μπελέρη. Εξήγησε πως πρέπει να επικαιροποιηθεί -με τη στήριξη της ΕΕ- η προοπτική για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στο Κυπριακό, μετά από 50 χρόνια διχοτόμησης και τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου. Δήλωσε υπέρμαχος της καθιέρωσης του όρου γυναικοκτονία για το έγκλημα με σεξιστικά χαρακτηριστικά στην ελληνική νομοθεσία. Τέλος, αποκάλυψε ότι πολιτικός του μέντορας κι εμβρυουλκός στην πολιτική, με την έννοια της επιλογής του αριστερού δρόμου, στάθηκε ο Μενέλαος Λουντέμης.

*ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,  Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ – ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΡΧΗΓΙΣΜΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ  ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΕΙ Ο  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν οι συνθήκες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αλλά είναι δύσκολο το εγχείρημα. Με την έννοια των προαπαιτούμενων για έναν προγραμματικό διάλογο και ένα κοινό πρόγραμμα ως βάση μιας κοινής πολιτικής δράσης στην κοινωνία μπροστά στο ζητούμενο της σύγκλησης. Μακριά από αρχηγισμούς και προσωποποιημένες, προσωποκεντρικές αναφορές. Αν όντως θέλουν οι Κεντροαριστερές δυνάμεις να αποκρούσουν τον νεοφιλελευθερισμό και τον βαθύ συντηρητισμό που εκφράζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να συνεργαστούν. Ωστόσο, η συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου δεν σημαίνει διάλυση των κομμάτων. Είναι δεδομένη η αυτονομία τους ως οργανισμών του πολιτικού συστήματος. Γιατί είναι άλλο πράγμα η κοινή πολιτική δράση και άλλο η διάλυση των κομμάτων με αναφορά στο Κέντρο ή στην Αριστερά…

….Το ΠΑΣΟΚ, αυτοαναφέρεται στο επίπεδο της σοσιαλδημοκρατίας. Πάντως, συνιστά θέμα εάν η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερή ή δεξιά. Κάτι στο οποίο οφείλει  να απαντήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, καθορίζοντας την ιδεολογική του ταυτότητα μπροστά στη νέα περίοδο.   

*ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ –  ΑΝΑΓΚΑΙΟ  ΤΟ FORUM ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ-ΚΟΤΣΑΚΑ-ΤΣΙΟΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

«Αναγκαίο μεν, αλλά υπό την βασική προϋπόθεση να διαθέτει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που καλούνται να συνθέσουν τον Κεντροαριστερό πόλο. Πρέπει και μπορεί ακόμα και τώρα να ανοίξει ο διάλογος στο  ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας. Ο πολιτικός χρόνος έχει μεγάλη πυκνότητα, τα κόμματα δεν πρέπει να καθυστερήσουν  συνυπολογίζοντας αυτή την παράμετρο.  Στον βαθμό που αποδέχονται τη σύνθεση της πολιτικής πρότασης  της Κεντροαριστεράς». 

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εσωστρέφεια και τα όποια πολιτικά του προβλήματα αυτή την περίοδο, προσδιορίζεται ως κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής ΑριστεράςΔεν μεταβλήθηκε το πρόγραμμά του με την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του. Εν τούτοις ανανεώνεται και επικαιροποιείται στη βάση των πολιτικών γεγονότων και της εξέλιξής τους. Ενδεικτικό παράδειγμα, η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που αποδείχθηκε καταστροφική για την πλειονότητα των πολιτών. Διότι από τις περίπου 800 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, έχουν πρόσβαση σε δανεισμό μόνον 8 με 10 χιλιάδες από αυτές κι έτσι γίνεται καθαρό ότι οι πολιτικές προκύπτουν από τις θέσεις των κομμάτων. Και επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την προγραμματική ανανέωση…

…Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να αλλάξει την ονομασία του κόμματος. Το διέψευσε τις προηγούμενες ημέρες, το υποστηρίζω μετά λόγου γνώσεως….Επίσης, προέβαλε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην κάλπη του 2023 όσο και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ήταν σωστές οι θέσεις μας, αλλά συμβαίνει συχνά παρότι έχεις μια πολιτική, να μην διαθέτεις τον αναγκαίο, δέοντα τρόπο να την επικοινωνήσεις στον κόσμο.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όσο σωστή κι αν είναι μια πολιτική πρόταση δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει, ούτε να φέρει τα επιθυμητά εκλογικά αποτελέσματα… Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να διεκδικήσει το κράτος δικαίου, τη δίκαιη ανάπτυξη και να αποδείξει ότι είναι αδιέξοδη η οικονομική και κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας».

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ- ΑΤΥΧΗΣΕ ΛΟΓΩ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΩΝ 38ΔΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ – ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΒΛΕΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΚΑΙ  ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ

«Είχε πολλά και σημαντικά επιτεύγματα. Άφησε πλεόνασμα 38 δισ. στο κρατικό ταμείο βοηθώντας να βγούμε με τον πλέον ανώδυνο τρόπο από τη μνημονιακή επιτήρηση. Δεν μπόρεσε όμως να το κάνει ευρύτερα κατανοητό. Ούτε και να διαμορφώσει σχέση εμπιστοσύνης  με τους πολίτες μέσα από την κατάθεση πρότασης νόμου για την απλή αναλογική,  επειδή και ο κόσμος έβλεπε ότι …δεν έβγαινε, για αυτό δεν περπάτησε. Έπρεπε τότε να κόψουμε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα και να προχωρήσουμε διεκδικώντας τη δική μας παρουσία με όρους κυβερνησιμότητας. Δεν το κάναμε, το πληρώσαμε… »    

*ΟΥΤΕ ΚΑΜΜΈΝΗ ΓΗ, ΟΥΤΕ ΜΑΎΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ- ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Η ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ

«Δεν υπάρχουν ούτε καμένη γη ούτε μαύρα ταμεία. Ο Αλέξης Τσίπρας  έχει αδιαμφισβήτητη και σημαντική πολιτική παρουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την ελληνική κοινωνία. Έχει προσφορά και αφήνει κληρονομιά. Η διελκυστίνδα ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη ή Τσίπρα όχι μόνον δεν εξυπηρετεί, αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα».   

*ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Να μην δεχθούμε τετελεσμένα. Το μεγάλο διάστημα σιωπής από κυβερνητικής πλευράς, δεν μπορεί να κριθεί ως ωφέλιμο στοιχείο. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν υποχρέωση να ξαναβάλουν την μεγάλη αυτή υπόθεση στο τραπέζι των συζητήσεων. Οφείλει να επικαιροποιηθεί -και με τη στήριξη της ΕΕ- η προοπτική για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στο Κυπριακό, μετά από 50 χρόνια διχοτόμησης και τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, γεγονός που αποτελεί ένα έντονα αρνητικό στοιχείο».

*ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΕΙΣΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΠΕΛΕΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ -ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΝΟΤΟ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ …«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ .

«Η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλει να πιέσει τον κ. Ράμα να ακολουθήσει άλλη στάση  στα ζητήματα της Αλβανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με εμάς. Όπως δείχνουν και πρόσφατα γεγονότα υπάρχουν αντιδράσεις την πολιτική  που ακολουθεί ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας του».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα