back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Α. Χαρίτσης: Πάρτι κερδοσκοπίας στη χώρα μας από τα καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Για κερδοσκοπία που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας στην εγχώρια αγορά και για συμφέροντα που δρουν ανενόχλητα χάρη στην ολιγωρία της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης , με αφορμή τις αυξήσεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος που μαστίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Υπάρχει ένα πάρτι κερδοσκοπίας στη χώρα μας από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους πολίτες με τα περίφημα πολύχρωμα τιμολόγια».

Επιπλέον, σχολίασε ότι «αντί να σπάσει τα καρτέλ που κερδοσκοπούν, η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα ολιγοπωλιακά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στέκεται απέναντι στην κοινωνία και στα προβλήματά της».

 

«Έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη των 27»

«Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Αναρωτιέμαι, τι θα είχε κάνει αν δεν το είχε πάρει, γιατί βλέπουμε πάλι μια από τα ίδια. Συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις για ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε από το 2021. Έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη των 27. Μία ακόμη έκτακτη σύσκεψη δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τιμών ».

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με όρους καρτέλ»

«Θα μπορούσε να βρεθεί λύση, να ρυθμιστεί επιτέλους  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με όρους καρτέλ και με διαφορετικό τρόπο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια μακροχρόνιας διάρκειας, αυξάνεται η τιμή κατά το δοκούν κάθε μέρα και με μια λογική καθημερινής κερδοσκοπίας που μετακυλίει το όποιο κόστος της αύξησης των διεθνών τιμών απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Πρέπει να γίνει μείωση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια και στα καύσιμα. Να υπάρξουν κανόνες στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και να μην μεταφέρεται όλο το ρίσκο της διεθνούς διακύμανσης των τιμών στον τελικό καταναλωτή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών. Δεν αντιμετωπίζονται τέτοιες κρίσεις με επικοινωνιακά παιχνίδια όπως τα πολύχρωμα τιμολόγια ούτε και με λογικές εξαπάτησης όπως οι επιδοτήσεις που έδωσε στους επαγγελματίες και που μετά τις Ευρωεκλογές ζητά να τις πάρει πίσω».

«Όνειρο θερινής νυκτός το ελληνικό καλοκαίρι για την πλειοψηφία των πολιτών»

«Η ακρίβεια γύρω μας καλπάζει. Το ελληνικό καλοκαίρι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Δυστυχώς, δεν αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Είναι εξοργιστικό το ότι συζητάμε το θέμα της ακρίβειας εδώ και τρία χρόνια και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της. Γεμίζει τα δημόσια ταμεία με τεχνητά πλεονάσματα που προέρχονται από την αφαίμαξη των πολιτών και όχι από την πρόοδο της οικονομίας. Έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την κρίση του πληθωρισμού για να εξυπηρετήσει μεγάλα ολιγοπωλιακά συμφέροντα τα οποία λειτουργούν με όρους καρτέλ. Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»

 

«Η Αριστερά μπορεί να είναι νικηφόρα όταν έχει ένα συνεκτικό σαφές πρόγραμμα»

 

«Οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αναζητούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Καταλαβαίνουν ότι αν συνεχιστεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει να λειτουργεί με όρους ενός συστήματος εξουσίας που προσομοιάζει σε καθεστώς, δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερο μέλλον. Το νέο λαϊκό μέτωπο που επικράτησε στη Γαλλία, απέδειξε ότι η ακροδεξιά που καλπάζει σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι ανίκητη. Η Αριστερά μπορεί να είναι νικηφόρα όταν έχει διαθέτει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, σαφές πρόγραμμα που απαντά στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι ζήτημα συμφωνιών  προσφέρουμε λύσεις».

«Απουσιάζει το πολιτικό περιεχόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ»

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιους είδους συνεργασίες στην Ελλάδα γιατί από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει πλήρως το πολιτικό περιεχόμενο, η συζήτηση επί των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων. Ζούμε σε μια περίοδο όπου το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνει μια ζοφερή πραγματικότητα και δεν μπορείς να μιλάς με όρους lifestyle και επιστροφής στα παλιά χωρίς να δίνεις απαντήσεις για το σήμερα και στο αύριο. Απαιτείται πολιτική συζήτηση με συγκεκριμένες θέσεις επί των πραγματικών  θεμάτων της καθημερινότητας. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να απαντούν σε αυτά τα ζητήματα και όχι να επιδίδονται σε έναν επικοινωνιακό διαγωνισμό του ποιος θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Συμβιβασμούς πρέπει να κάνουμε όλοι»

«Όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Κάθε λογική συζήτηση προϋποθέτει συμβιβασμό για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης που, όμως, δεν θα κλείνει το μάτι σε στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα