back to top
28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Υποκλοπές: Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν στη Βουλή την Αδειλίνη

Διαβάστε επίσης

Συνέχεια στο θέμα των υποκλοπών, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιδιώκει να δώσει η αντιπολίτευση, με τα κόμματα να καταθέτουν αίτημα για σύγκληση της επιτροπής, στον απόηχο του πορίσματος του Αρείου Πάγου που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε οτι καταθέτει αίτημα με κλήση και της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την επίμαχη δικογραφία καθώς και για την «αρχειοθέτηση της υπόθεσης». Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και τηλεφωνήματα με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας που έθεσε από χθες το αίτημα να συνομιλεί με τους κ.κ. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Χαρίτση (Νέα Αριστερά). Το ΚΚΕ νωρίτερα κατέθεσε ήδη ξεχωριστό αίτημα.

Όπως δήλωσε η κ Κωνστναντοπούλου «μετά τις δημόσιες δηλώσεις, επικοινώνησα προσωπικά με τους αρχηγούς των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η σύγκλιση και εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθεται αυτή τη στιγμή αιτήματα από 5 ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή και να διαβιβαστεί το πόρισμα», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι ακροάσεις προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι υποχρεωτικές μόνο εάν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Με βάση την υπάρχουσα κοινοβουλευτική αριθμητική, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών θα πρέπει να συνυπογράψει και ένα κόμμα δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή είτε η Ελληνική Λύση, είτε η ΝΙΚΗ, είτε οι Σπαρτιάτες. Τα τρία κόμματα ωστόσο υποστηρίζουν πως ουδεμία κρούση υπήρξε – τουλάχιστον προς ώρας – από κάποιο άλλο κόμμα για συνυπογραφή του αιτήματος.

Πάντως, από την άλλη πλευρά γαλάζιες πηγές επισημαίνουν ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Πέραν αυτού σημειώνουν ότι αίτημα για κλήση της κυρίας Αδειλίνη ή άλλου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις είναι μη σύννομη καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα