back to top
28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή – Πλήγμα στο Ισραήλ θα ενεργοποιήσει σενάρια ακραίας καταστροφής

Διαβάστε επίσης

Ανησυχίες για νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ξέσπασμα μιας εκτός ελέγχου περιφερειακής σύγκρουσης, προκαλεί η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, αλλά και αυτή του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ από ισραηλινά πλήγματα, στη Βηρυτό.

Το Ιράν απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή το Ισραήλ, που δηλώνει έτοιμο για δυναμική απάντηση, ενώ ο ΟΗΕ μιλά για κρίσιμη κατάσταση.

«Έχουμε μια δύσκολη ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, αυτή τη στιγμή, την έκβαση των όποιων εξελίξεων» δήλωσε στον Αθήνα 984, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Καταθέτοντας τις εκτιμήσεις του, σε μια πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, εκτίμησε ότι «θα διακοπούν οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Τελ Αβίβ για το θέμα των ομήρων, ότι το Ισραήλ δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας για τους ηγέτες όλων των αντίστοιχων της Χαμάς οργανώσεων». Παράλληλα, έκανε λόγο για «αδυναμία των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας να προστατεύσουν τους υψηλούς τους προσκεκλημένους, όπως ο Χανίγια, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου μετριοπαθούς Προέδρου Μπεζεσκιάν, κάτι που υποχρεώνει το καθεστώς της Τεχεράνης, σε σκληρή αντίδραση».

ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΟΥΤΕ ΤΗΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Σύμφωνα με τον κ Χατζηβασιλείου, καθοριστικό παράγοντα για την επόμενη ημέρα αποτελεί το πως, με ποιο τρόπο και σε ποια ένταση θα αντιδράσει το Ιράν, ενώ τόνισε πως «μια γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεν συμφέρει κανέναν. Πρωτίστως την ίδια τη Μέση Ανατολή και δευτερευόντως την Ανατολική Μεσόγειο,  και τη γύρω περιοχή. Συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής».

Συμπλήρωσε ότι η περιοχή, που ήδη βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, δεν μπορεί να σηκώσει άλλη ανάφλεξη, πόσο μάλλον εάν αναμειχθούν κράτη, προειδοποιώντας για ανείπωτη καταστροφή.

ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Όπως  εξήγησε «Αν το Ιράν αντιδράσει μέσω των «πληρεξουσίων» του Χαμάς και Χεζμπολλάχ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εφόσον όμως  χτυπηθεί απευθείας το Ισραήλ, τότε  κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να προβλέψει  τι θα συμβεί. Μπορεί να δούμε να πραγματοποιούνται ακόμα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σημείωσε  επίσης πως η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και «παραμένει σε ανοικτή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που χρειαστεί νέα επιχείρηση  εκκένωσης και Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών»   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα