34.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Ρ. Μπέη: Δημιουργούμε Δημοτική Αστυνομία Καθαριότητας στον δήμο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας Καθαριότητας, αρμόδιας για την τήρηση του ωραρίου και του κανονισμού καθαριότητας στην πόλη, προανήγγειλε μέσω του Αθήνα 9,84, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων και Αναπληρώτρια Δημάρχου, Ρωξάνη Μπέη, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν θα είναι εισπρακτικός αλλά συμβουλευτικός.

Συζητώντας με τον Κώστα Κορέλη και τον Βαγγέλη Σαρακινό στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Τομέας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή και με τις ανάγκες της πρωτεύουσας να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση περί τις 12 διελεύσεις αποκομιδής απορριμμάτων, μόνο στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης.

«Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει επανασυσταθεί ο τομέας της καθαριότητας της Αθήνας τρόπο που θα είναι λειτουργικός, θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και είμαι αισιόδοξη ότι αν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με το πως διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας, η Αθήνα θα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα», υπογράμμισε.

«Δημιουργούμε Δημοτική Αστυνομία Καθαριότητας»

«Η πόλη χρειάζεται κανόνες και χάραξη στρατηγικής προκειμένου να μπει σε μια τάξη σε σχέση με τα απορρίμματά της. Είναι απαραίτητη η θέσπιση και εφαρμογή ενός Κανονισμού Καθαριότητας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε από τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας Καθαριότητας. Στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμα στους πολίτες. Δεν είναι ένα μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα. Ο ρόλος της θα είναι πρωτίστως συμβουλευτικός, θα ενημερώνει τους δημότες όχι μόνο σχετικά με το πως θα απορρίπτουν αλλά και το πότε. Θα μπουν στη ζωή μας συγκεκριμένα ωράρια αποκομιδής των απορριμμάτων. Ιδίως οι επαγγελματίες της πόλης, οφείλουν να απορρίπτουν τις ώρες που θα αναγράφει ο Κανονισμός Καθαριότητας. Δεν μπορούμε να πετάμε τα απορρίμματά μας στην πόλη με τον τρόπο που το κάναμε μέχρι τώρα, δηλαδή, όποτε μπορεί ο καθένας. Πρέπει η καθαριότητα να μπει σε μια νέα, διαφορετική τροχιά. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα αλλά μπορούμε να το κερδίσουμε, όπως συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις του κόσμου που δεν έχουν άπειρα προγράμματα αποκομιδής, όπως έχει η Αθήνα, αλλά πολύ λιγότερα».

«Υποστελεχωμένος ο τομέας καθαριότητας»

«Η καθαριότητα στην Αθήνα αποτελεί για εμάς μεγάλη πρόκληση. Η αρμόδια υπηρεσία πάσχει σε πολλούς τομείς, ιδίως στο κομμάτι της υποστελέχωσης. Δεδομένου ότι οι ανάγκες της πόλης αυξάνονται διαρκώς, χρειάζονται χέρια για να γίνει σωστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο μικρό εμπορικό τρίγωνο της πόλης , πραγματοποιούνται 12 διελεύσεις ημερησίως και περισυλλέγονται 60 τόνοι απορριμμάτων, μαζί με την ανακύκλωση. Πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να δει το ζήτημα των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλους τους δήμους γιατί έχουμε φτάσει σε τέλμα. Έχουμε ζητήσει να ανοίξουν θέσεις μόνιμου προσωπικού -και για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων- αλλά και συμβασιούχων».

«Προχωράμε βάσει στρατηγικού σχεδιασμού»

«Μέσα σε 7 μήνες έχουμε καταφέρει, με πολλές δυσκολίες, να τρέξουμε προμήθειες και μελέτες. Περιμένουμε σύντομα και νέο αστικό εξοπλισμό. Προχωράμε βάσει στρατηγικού σχεδιασμού ώστε να επιλύουμε προβλήματα σε νευραλγικά σημεία της πόλης όπως για παράδειγμα στην Πλατεία Ασωμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της υπερφόρτωσης της Ερμού, από το Μοναστηράκι και κάτω. Κατ΄αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε και με την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων ενώ κάτι αντίστοιχο κάνουμε και στην πλατεία Μαβίλη. Επίσης, περιμένουμε μέσα στη χρονιά κάποιες σταθερές κατασκευές εντός των οποίων θα μπορούν να ‘’κλειστούν’’ οι κάδοι. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για σημεία της Αθήνας τα οποία υφίστανται επιπλέον επιβάρυνση εξαιτίας κοινωνικού χαρακτήρα προβλημάτων όπως είναι η παραβατικότητα και η συγκέντρωση τοξικοεξαρτημένων συνανθρώπων μας. Πρόκειται για σημεία όπου παρατηρούνται ανατροπές κάδων πάνω στα πεζοδρόμια και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, υποφέρουν».

 

«Αύξηση παραβάσεων κατά 10%»

«Μέχρι τώρα, η ενημέρωση και η εποπτεία στην πόλη σε ότι αφορά το κομμάτι της καθαριότητας, ήταν περιορισμένη. Προσπαθήσαμε να την αυξήσουμε, μαζί και τις συστάσεις μας αλλά και τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας. Σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, οι βεβαιωμένες παραβάσεις εμφάνισαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 10%».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα