back to top
33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Ε. Δέδε: Τα ζώα είναι τα αφανή θύματα σε κάθε πυρκαγιά

Διαβάστε επίσης

Εκτός από τους ανθρώπους, αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και έχει πάρει ανεξέλεγκτες, καίγοντας τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, βρίσκονται και τα ζώα.

Αρκετοί χώροι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να τα υποδεχτούν και να τα περιθάλψουν ενώ στο στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, συντονιστικό κέντρο για τα πυρόπληκτα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο που επηρεάζει και τα ζώα τα οποία είναι τα αφανή θύματα σε κάθε πυρκαγιά. Ευτυχώς, η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς έχει πολύ καλή οργάνωση και σε συνεργασία με τους δήμους, με εμάς που έχουμε αναλάβει την υποδοχή των πυρόπληκτων ζώων στους σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί, με την Κοινωνία των Πολιτών αλλά και με τη συνδρομή των διασωστών, όλοι μαζί, προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό και να βοηθήσουμε όσο περισσότερα ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται την προστασία μας», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στην Έλενα Μπρέγιαννη η ιδρύτρια του DOGS’ VOICE, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, Έλενα Δέδε.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή , τόσο στο Δήμο Μαραθώνα όσο και στο Δήμο Διονύσου, λειτουργούν χώροι υποδοχής πυρόπληκτων ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Γραμματικού καθώς και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται 15 ζώα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι έχει ήδη ανοίξει και ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο Παλαί Γαλατσίου ο οποίος έχει ήδη έχει υποδεχτεί ζώα από επιβεβαιωμένη πηγή περισυλλογής τα οποία είναι τραυματισμένα και χρήζουν βοήθειας και κτηνιατρικής περίθαλψης.

«Στις περιοχές που υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, είναι εκείνες που το μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. Αν κάποιος βρει ένα ζώο στην περιοχή του Βαρνάβα μπορεί να το μεταφέρει είτε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, είτε στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου – αν δεν υπάρχει πρόσβαση προς τη Νέα Μάκρη- προκειμένου να καταγραφεί σε ένα σταθμό υποδοχής. Στη συνέχεια, το ζώο θα λάβει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται και θα φροντίσουμε να επανενωθεί με κάποιον κηδεμόνα. Σε περίπτωση που πρόκειται για αδέσποτο, θα προσπαθήσουμε να υιοθετηθεί ή να φιλοξενηθεί από μια ανάδοχη οικογένεια», πρόσθεσε.

«Μέχρι χθες το βράδυ, στο Γραμματικό υπήρχαν 15 ζώα, 11 εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στους κηδεμόνες τους και 4 φιλοξενούνται σε σπίτια. Στο γήπεδο της Άνοιξης βρήκαν καταφύγιο 15 σκύλοι, όλοι τους επιβεβαιωμένα αδέσποτα από την περιοχή της Σταμάτας τα οποία και φιλοξενούνται εκεί για λόγους ασφαλείας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Δέδε τα ζώα είναι πολύ φοβισμένα αλλά έχουν επίγνωση ότι κινδυνεύουν και θέλουν και τα ίδια να βοηθηθούν.

«Κάποια έχουν επιβαρυνθεί από τον καπνό που εισπνέουν, είναι ζαλισμένα και δεν αντιστέκονται ή είναι πολύ στρεσαρισμένα από αυτό που έχουν βιώσει και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την παραμικρή οδηγία. Ωστόσο, τα περισσότερα παραδίνονται στους διασώστες ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και πρέπει να ξεφύγουν από μια κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή τους», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα