Το καρπούζι αποτελείται από περίπου 90% νερό, ενώ λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό.
Η κατανάλωσή του με μέτρο δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο προσεκτικοί.
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να υπολογίζουν αυτούς τους υδατάνθρακες στο καθημερινό τους πρόγραμμα γευμάτων. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε το καρπούζι ολόκληρο παρά ως χυμό, καθώς ο χυμός αφαιρεί τις φυτικές ίνες, καθιστώντας τη ζάχαρη πιο εύκολη στην απορρόφηση του σώματος. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης της γλυκόζης. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε τα μεγέθη των μερίδων όπως με όλα τα φρούτα και τους χυμούς.
Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή μετά από την κατανάλωση καρπουζιού. Εάν συμβεί αυτό, το άτομο χρειάζεται ιατρική φροντίδα, καθώς μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.