back to top
35.8 C
Athens
Κυριακή, 4 Αυγούστου, 2024

35.8 C
Athens
Κυριακή, 4 Αυγούστου, 2024

Α. Κοτσακάς: Νεφέλωμα η κεντροαριστερά, κατάλοιπο της πολιτικής ιστορίας της χώρας

Διαβάστε επίσης

«Η κεντροαριστερά αποτελεί ένα νεφέλωμα. Είναι κάτι που δεν μπορεί ή δεν θέλει να είναι Αριστερά ή Κέντρο και είναι κατάλοιπο της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει η εμμονή στον όρο Κεντροαριστερά», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και στους Γιώργο Κατσίγιαννη και Απόστολο Χονδρόπουλο, ο Αντώνης Κοτσακάς. 

«Η πρότασή μου είναι συγκεκριμένη. Αριστερός και προοδευτικός χώρος», πρόσθεσε αναφερόμενος στη νέα παρέμβαση με την οποία, τόσο ο ίδιος όσο και οι Διονύσης Τεμπονέρας και Χάρης Τσιόκας, επαναφέρουν την πρότασή τους για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι ρόλοι- παραμένουμε στο ιδεολογικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρούμε από το οργανωτικό

«Πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές είχαμε δημοσιοποιήσει αντίστοιχα κείμενα. Επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και τώρα ξανακαταθέσαμε πιο συγκεκριμένη ακόμη. Οι πολλοί δεν ασχολούνται με την ουσία και το περιεχόμενο, ασχολούνται με τους ρόλους. Εμάς δε μας ενδιαφέρουν οι ρόλοι. Το ενδιαφέρον της κοινωνίας δεν επικεντρώνεται στις συνεδριακές δραστηριότητες των κομμάτων. Εμείς παραμένουμε στο ιδεολογικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποχωρούμε από το οργανωτικό γιατί δε θέλουμε να είμαστε μέρος μιας κρίσης που δε μας ταιριάζει».

Να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μόνο στο προγραμματικό πεδίο και αν βρούμε ένα κοινό σημείο, ίσως είναι το πρώτο βήμα για μια μελλοντική συμπόρευση

«Στο τέλος θα πάθουμε και στην Ελλάδα ό,τι έπαθε η Γαλλία. Θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή, μέσα σε μια βραδιά και κάτω από ασφυκτική πίεση να κλείσει μια συμφωνία. Γιατί δεν ξεκινάμε τώρα μια διαβούλευση όχι εφ’ όλης της ύλης, καθώς τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους ιδεολογικά και πολιτικά και παραμένουν στο σημερινό τους status και προσδιορίζουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες. Πάμε λοιπόν να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μόνο στο προγραμματικό πεδίο, δεν πάμε να συζητήσουμε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και αν βρούμε ένα κοινό σημείο, ίσως είναι το πρώτο βήμα για μια μελλοντική συμπόρευση».

‘Εχει διαμορφωθεί κοινωνική αντιπολίτευση, αναζητά πολιτική έκφραση και δεν βρίσκει 

«Σήμερα στη χώρα εξαιτίας των έργων και των ημερών της Δεξιάς διακυβέρνησης έχει διαμορφωθεί κοινωνική αντιπολίτευση σε όλους τους κλάδους και τομείς και αναζητά πολιτική έκφραση και δεν βρίσκει. Ο πολίτης για να ενεργοποιηθεί θέλει να δει διέξοδο κυβερνησιμότητας. Με κόμματα του 13 και 15 % δε βλέπει κυβερνησιμότητα και έτσι η αποχή έφτασε στο 60%. Οι πολίτες έχουν διαμορφώσει την εντύπωση ότι η σοσιαλδημοκρατία υπηρετεί το σύστημα και έτσι ψάχνει αντισυστημική πολιτική και οδηγείται στην ακροδεξιά».

Δεν μπορεί η προγραμματική συμφωνία να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια των κομμάτων

«Θέλουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και θα συμπεριληφθούν και εκείνα που δεν είναι στο κοινοβούλιο. Αλλά δεν μπορεί η προγραμματική συμφωνία να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια των κομμάτων, για αυτό βάζουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του μαζικού κινήματος και των παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΑΣΕΓΕΣ κτλ. Επειδή αυτά όλα δεn θα έρθουν από μόνα τους, εμείς με την πρωτοβουλία μας προσπαθούμε, με τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουμε, να επιτελέσουμε αυτό το ρόλο, επιτυχώς ή όχι, θα το δούμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα