back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Μ. Χριστοδουλίδης: Παρελθόν οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια – Που θα φτάσουν τα τιμολόγια ρεύματος Ιούλιο και Αύγουστο

Διαβάστε επίσης

Νέο τοπίο διαμορφώνουν οι συνεχείς ανοδικές τάσεις στην ενέργεια, με τις χαμηλές τιμές να αποτελούν πλέον παρελθόν.

Οι ειδικοί μιλούν για παραδοξότητα και περιγράφουν ένα περίεργο φαινόμενο, καθώς ενώ η χονδρική αγορά στον κόμβο της Ολλανδίας κινείται πτωτικά, η αντίστοιχη στο ρεύμα ακολουθεί ανοδική τροχιά.

*ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ, ΛΟΓΩ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

«Αυτό συμβαίνει επειδή στο ενεργειακό μας μίγμα χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι ακριβές θερμικές μονάδες που καίνε φυσικό αέριο σε ποσοστό άνω του 55%, με επιπρόσθετη χρήση λιγνίτη- εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα και τουρισμού-  ενώ οι πράσινες μονάδες (ΑΠΕ), υποχωρούν κάτω του 40%… Οι κιλοβατώρες από τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν επαρκούν για την κάλυψη  της μεγάλης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες» τονίζει στον Αθήνα 984 ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, καλεσμένος του Γιάννη Θεοδόση.

Ενδεικτικό παράδειγμα ως προς την τάξη μεγέθους του προβλήματος αποτελεί η εικόνα που προκύπτει από το μόλις προηγούμενο 24ωρο, οπότε «η ζήτηση διαμορφώθηκε γύρω στις 450 γιγαβατώρες, όταν η μέση τιμή είναι συνήθως στις 150 με 170 γιγαβατώρες».

*ΑΚΡΙΒΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΙΤΑΛΙΑ

Η κατάσταση με τις εποχιακές διακυμάνσεις της ενέργειας επιβαρύνεται περαιτέρω από την  ανεπάρκεια στις εισαγωγές ιταλικού ρεύματος, εξαιτίας εργασιών στο καλώδιο μεταφοράς, αλλά και από τις υψηλές χρεώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανία.

*ΑΥΞΗΣΗ 25% ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ- ΕΩΣ ΚΑΙ 130 ΕΥΡΩ Η ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ.  Χριστοδουλίδη «η μέση τιμή του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναμένεται να φτάσει στα 130 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω του 25% συγκριτικά με τον Ιούνιο, οπότε κυμαινόταν στα 99 ευρώ». 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα