back to top
28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

28.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Εφορίες: Τέλος οι «κατά τόπους αρμόδιες» ΔΟΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Που υπάγονται οι φορολογούμενοι

Διαβάστε επίσης

Σε δύο μεγάλα Κέντρα, τα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) και τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσίας (ΚΕΦΟΚ) της Αττικής και της Θεσσαλονίκης υπάγονται πλέον από τις 22 Ιουλίου όλοι οι φορολογούμενοι(φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που διαμένουν στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα μετά την κατάργηση των έως πρόσφατα «αρμόδιων τοπικών ΔΟΥ» όπου είχαν καταχωρηθεί ανάλογα με την περιοχή στην οποία διέμεναν.

Τοπικές εφορίες υφίστανται ακόμη, προς το παρόν, μόνο στην επαρχία και τα νησιά. Τι σημαίνουν πρακτικά για τους φορολογούμενους οι αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις εφοριών στις οποίες προχώρησε η ΑΑΔΕ με τη δημιουργία των δύο μεγάλων Φορολογικών Κέντρων. Στο εξής δεν θα δηλώνονται από τους φορολογούμενους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης οι τοπικές ΔΟΥ στις οποίες υπάγονταν έως πρόσφατα αλλά στα νεοσύστατα Φορολογικά Κέντρα όταν θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία της εφορίας στην οποία ανήκουν (ΚΕΦΟΔΕ η ΚΕΦΟΚ) π.χ. στα συμβόλαια μεταβίβασης ενός ακινήτου η για οποιεσδήποτε συναλλαγές τους για τις οποίες απαιτείται η δήλωση καταχώρησης σε ποια εφορία ανήκουν. Για όσους χειρίζονται ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους υποθέσεις (η μέσω των λογιστών τους) τα πράγματα είναι απλά. Μέσω του my AADE και των διαφόρων ηλεκτρονικών πλατφορμών («τα αιτήματά μου» κλπ ) που περιέχει ο ιστότοπος της ΑΑΔΕ μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν τα γκισέ της εφορίας. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τάμπλετ η τους υπολογιστές για αυτούς η ΑΑΔΕ έχει συστήσει σε διάφορες συνοικίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη τις «Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης» (ΥΦΕ) που θα μπορούν να επισκέπτονται με κλείσιμο όμως εκ των προτέρων, τηλεφωνικά η μέσω διαδικτύου, ραντεβού.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ “ΥΠΕΡΕΦΟΡΙΕΣ” ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι φορολογούμενοι της Αττικής και Θεσσαλονίκης ,ανάλογα,με την υπόθεσή τους υπάγονται.

• στα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (πρώην τμήματα εισοδήματος, ΦΠΑ, μητρώου, εφαρμογής των διατάξεων περί βιβλίων και έκδοσης στοιχείων κλπ)

• στα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (πρώην τμήματα ακινήτων και περιουσίας με αρμοδιότητες μεταβίβασης περιουσίας και φορολογίας κατοχής ακινήτων)

• στα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (πρώην Ταμείο για όσους χρωστούν η ζητούν επιστροφές φόρων η συμψηφισμούς , Δικαστικό Τμήμα)

• στις Υπηρεσίες Φορολογικές Εξυπηρέτησης για θέματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης φορολογουμένων.

Καθημερινά, πλέον, όλοι μπορούν να εξυπηρετούνται:

α) μέσω του myAADE διαδικτυακά («Τα αιτήματά μου», «Τα ραντεβού μου») ή στο smartphone μέσω διαδικτύου ή

β) τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ 2131621000( 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι)

Οι υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ορισμένες πρώην εφορίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη μετεξελίχθηκαν σε “Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης” κι αυτό για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου .Ειδικότερα σε “Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης” μετεξελίχθηκαν οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, οι ΔΟΥ Α, ΙΖ και ΙΓ Αθηνών, η ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, η ΔΟΥ Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης, Χολαργού, Ηλιούπολης, Καλλιθέας ,Γλυφάδας, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Ελευσίνας, Α και Ε Πειραιώς και πρώην εφορία Νίκαιας Πειραιά, Το ραντεβού για τακτοποίηση φορολογικών υποθέσεων δια ζώσης, όπως παραλαβή κλειδαρίθμου, ΑΦΜ, προσωρινή ακινησία η άρση οχήματος, διαβίβαση άδειας και πινακίδων για διαγραφή οχήματος κλπ κλείνεται είτε ηλεκτρονικά («τα αιτήματά μου») η τηλεφωνικά μέσω του αριθμού 2131621000 (8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι).

Σύντομα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία και νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης για φορολογούμενους που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα τις πρώην Ε και Ζ ΔΟΥ, της Καλαμαριάς, της Ιωνίας, του Λαγκαδά και στην Αττική πρόσθετα γραφεία εξυπηρέτησης σε χώρους στέγασης στου Ζωγράφου, το Κορωπί, την Φιλοθέη-Ψυχικό, το Αιγάλεω, καθώς και γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων στην πρώην ΔΟΥ Πλοίων και χώρο εξυπηρέτησης για τους κατοίκους εξωτερικού στο κτίριο που στεγάζεται το ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα