back to top
36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δυτική Όχθη: Ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε είχε απελευθερωθεί σε ανταλλαγή ομήρων

Διαβάστε επίσης

Ο 18χρονος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, είχε απελευθερωθεί τον Νοέμβριο σε ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο του Τάρεκ Νταούντ χθες βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι τον «εξουδετέρωσε» διότι είχε πυροβολήσει Ισραηλινό.

Είχε απελευθερωθεί στις 25 Νοεμβρίου ύστερα από έναν χρόνο φυλάκισης στο πλαίσιο μια σύντομης ανακωχής που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στη Γάζα, στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέσχη Παλαιστινίων φυλακισμένων, μια παλαιστινιακή μκο που μάχεται υπέρ των κρατουμένων.

Αυτή η προσωρινή κατάπαυση πυρός είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 105 ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, κυρίως Ισραηλινών, και 240 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, όλες γυναίκες ή Παλαιστίνιοι κάτω των 19 ετών.

Ο στρατός κατηγορεί τον Τάρεκ Νταούντ ότι «πυροβόλησε Ισραηλινό άμαχο που βρισκόταν στην πόλη» Καλκίλγια στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ισραηλινός νόμος απαγορεύει στους Ισραηλινούς να πηγαίνουν σε παλαιστινιακές πόλεις.

Ο Ισραηλινός που αποτέλεσε στόχο τραυματίστηκε και «νοσηλεύεται», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι δύο άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Η Χαμάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ο Τάρεκ Νταούντ ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγάς της.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, η βία έχει κλιμακωθεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 και χωρίζεται γεωγραφικά από τη Γάζα από ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 619 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από τον ισραηλινό στρατό ή από εποίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα παλαιστινιακά στοιχεία, και τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων στρατιώτες, σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα