back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στο Κομπάνι συριακές και ρωσικές δυνάμεις – Μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από το ΙΚ το ΡΚΚ δηλώνει ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ταχύτατα προωθούνται, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από τη βόρεια Συρία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων μαχητών, που πλέον συμπολεμούν σε όλα τα μέτωπα.

Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε η είσοδος του στρατού της Συρίας στην εμβληματική κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου το 2014 ανακόπηκε η προέλαση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, μπροστά στην κουρδική αντίσταση. Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε, η είσοδος συριακών και ρωσικών δυνάμεων και στην κουρδική πόλη Μάνμπιτζ, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κατονομάσει ως στόχο της προέλασης του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε διορία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από όλη την μεθοριακή περιοχή μεταξύ του Κομπάνι και τους τριεθνούς με το Ιράκ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη από μεσολαβητές, διότι ουδέποτε κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τρομοκράτες.

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο Ερντογάν αναίρεσε την προηγούμενη απόφασή του να μην δεχθεί την Πέμπτη την Αμερικανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η οποία μεταβαίνει στην Άγκυρα με στόχο να επιτύχει κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του θέματος, και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή, με τελικό στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η συριακή κυριαρχία και ακεραιότητα.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά των αποφάσεών του, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι προστατεύονται επαρκώς και ότι εν πάση περιπτώσει «δεν είναι άγγελοι», ενώ οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων προτείνουν την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν δίστασε να πει ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Υποστηρίζοντας δε την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παραπλανητικό», είπε. «Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει».
«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση. Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 354 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Η ψήφος των βουλευτών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Κογκρέσο για την ενέργεια του Τραμπ, την οποία πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεωρούν ως εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης οι βουλευτές καταγγέλλουν την αποφυλάκιση τζιχαντιστών του ΙΚ έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Μιλώντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα