back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

H σύγκρουση Γαλλίας – ΗΠΑ με αφορμή τη συμφωνία AUKUS, οι δύσκολες ώρες του Όλαφ Σολτς χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής λίγες μόνο μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης και το ηφαίστειο… στα Κανάρια Νησιά που συνεχίζει να εκλύει λάβα είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για AUKUS: H συμφωνία AUKUS βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στη Ν. Υόρκη αναφέρουν οι FT. Η Γαλλία επιχειρεί να ξεκαθαρίζει ότι νιώθει προδομένη από τις ΗΠΑ με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λεντριάν να εξισώνει βασικά την προεδρία Μπάιντεν με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ. «Σκεφτόμασταν πως η εποχή των μονόπλευρων ενεργειών είχε τελειώσει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν δήλωσε στους Financial Times ότι στην Ευρώπη «αυξάνεται το αίσθημα ότι κάτι έσπασε στις διατλαντικές μας σχέσεις». Τα σχόλια του Μπρετόν έγιναν λίγες ώρες μόνο μετά την προσπάθεια της Γαλλίας να πιέσει τις Βρυξέλλες να αναβάλλει το Συμβούλιο Ε.Ε – ΗΠΑ για θέματα εμπορίου και τεχνολογίας, που είναι προγραμματισμένο για αυτό το μήνα στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ, ως αντίδραση στη διαχείριση από τη διοίκηση Μπάιντεν της συμφωνίας για τα υποβρύχια με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ένα κράτος μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο απαράδεκτο (…) Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη και γιατί», σχολίασε χθες για πρώτη φορά την υπόθεση και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο CNN.

Από την πλευρά τους, Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να… καλμάρουν τα νεύρα του Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του και «ανυπομονεί» να συνομιλήσει μαζί του, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον θέμα, που έχει φτάσει να απειλεί όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πει σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου” αλλά σε έναν “σθεναρό και έντονο ανταγωνισμό που υπακούει σε αρχές».

Στη Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ως υποψήφιος καγκελάριος πέρασε δύσκολες ώρες χθες στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Βουλής, έπειτα από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Χριστιανικής Ένωσης, αναφέρει το Politico. Η υπόθεση μπορεί να του κοστίσει ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Αφορμή για τη χθεσινή του παρουσία στη Βουλή στάθηκε η έφοδος εισαγγελικών Αρχών στο υπουργείο Οικονομικών για να ερευνήσουν υπόθεση που αφορά την υπηρεσία πάταξης του μαύρου χρήματος, η εποπτεία της οποίας έχει μεταφερθεί στο υπουργείο του Σολτς. Για τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ενωσης Αρμιν Λάσετ και το επιτελείο του, η εισαγγελική έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ευπρόσδεκτο δώρο στον προεκλογικό αγώνα κατά του αντιπάλου του Σολτς, ο οποίος οδηγεί αναπάντεχα την κούρσα για τις εκλογές της Κυριακής. Σήκωσαν ψηλά το θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση, ο Λάσετ επέρριψε στον υπουργό Οικονομικών έλλειψη προθυμίας να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Ηταν σωστή επιλογή να εμφανιστεί προσωπικά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να δώσει εξηγήσεις, αλλά αυτό ήταν αυτονόητο», είπε ο Λάσετ. Κάλεσε επίσης τον Σολτς να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και για το «σκάνδαλο CumEx» – τις επιστροφές φόρου που διασφάλιζαν καταχρηστικά εταιρείες μέχρι να αποκαλυφθεί η πρακτική τους.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα δεν άγγιξαν τον Ολαφ Σολτς, δεν υπήρχε προσωπική του ανάμειξη ούτε στον έλεγχο του μαύρου χρήματος, ούτε στις υποθέσεις CumEx και Wirecard, η οποία είχε κοστίσει περίπου δύο δισ. στο δημόσιο και έχει ερευνηθεί από εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Οι υποθέσεις αυτές είχαν κλείσει και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον υπουργό Οικονομικών δεν είχε τις επιπτώσεις που περίμεναν οι αντίπαλοί του. Αφού δεν παραιτήθηκε με το σκάνδαλο Wirecard που κόστισε στο δημόσιο δύο δισ. ευρώ, δεν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί με την εισαγγελική έρευνα για μία νέα υπηρεσία του υπουργείου την οποία μάλιστα ενίσχυσε με προσωπικό και οργάνωσε καλύτερα ο Σολτς.

Αντίθετα, η σκανδαλολογία γύρισε μπούμερανγκ στη Χριστιανική Ένωση και τον Λάσετ. Ο Ολαφ Σολτς κατηγόρησε τον υποψήφιο του CDU/CSU για αστήρικτους ισχυρισμούς, η έρευνα για το μαύρο χρήμα αφορούσε υπόθεση της Κολωνίας που ανήκει στο κρατίδιο του Λάσετ, τα στοιχεία από το υπουργείο θα μπορούσαν να δοθούν χωρίς την εισαγγελική έρευνα, ο εισαγγελέας του Οσναμπρικ που διέταξε την έρευνα βρέθηκε μέλος του CDU. Κατόπιν όλων αυτών, οι Σοσιαλδημοκράτες μιλούν για «βρώμικο πόλεμο» της Χριστιανικής Ένωσης και του Λάσετ στον προεκλογικό αγώνα. Η σκανδαλολογία «είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας», για τη Χριστιανική Ένωση, σχολίασε ο πρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Η αντεπίθεση του χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ στην τελική ευθεία φαίνεται να αποδίδει, όχι όμως στον βαθμό που θα το ήθελαν στη Χριστιανική Ένωση. Τελευταία δημοσκόπηση στη χθεσινή Bild δείχνει το CDU/CSU να ανεβαίνει μιάμιση μονάδα στο 22% και το SPD να χάνει μία μονάδα αλλά να παραμένει πρώτο με 25%. Οι Πράσινοι παραμένουν στο 15%, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι FDP στο 11%, όπως και το ακροδεξιό AfD και η Αριστερά στο 6,5%.

Για τιμές φυσικού αερίου: Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος πιέζει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συζητήσουν το ενδεχόμενο στήριξης των νοικοκυριών αλλά και των παρόχων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια βαθιά ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, αναφέρει το Politico.

Την ίδια ώρα, οι Times το Λονδίνου αναφέρουν ότι δεκάδες πάροχοι θα αφεθούν να καταρρεύσουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε σχέδια διάσωσης των σχετικών εταιρειών. Η εφημερίδα προβλέπει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυξημένους λογαριασμούς καθώς πελάτες των υπό κατάρρευση εταιρειών ήδη τις εγκαταλείπουν για πιο ισχυρές επιχειρήσεις.

Η Scottish Daily Mail προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της για «ένα χειμώνα χάους».

Ο Guardian κάνει λόγο για «χειμώνα βαθιάς δυσαρέσκειας» αναφέροντας πως οι εταιρείες ήδη προειδοποιούν ότι το σοκ των τιμών ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει άδειασμα των ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

Στην Ισπανία: «Η λάβα πλησιάζει τη θάλασσα και η επαφή με το νερό αυξάνει τον κίνδυνο για τοξικά αέρια» αναφέρει η Pais.

«Συνεχείς σεισμικές δονήσεις – η Πάλμα βρίσκεται στο έλεος της λάβας» αναφέρει η Mundo.

H λάβα που άρχισε να εκλύεται το μεσημέρι της Κυριακής από τον κρατήρα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, το οποίο βρίσκεται στο Λα Πάλμα του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων, συνέχισε χθες να κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στην πορεία της κατέστρεψε περισσότερα από 100 οικήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, καθώς η περιοχή είχε τεθεί εγκαίρως σε κατάσταση συναγερμού με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν σχετικά γρήγορα από αυτήν περίπου 5.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 τουριστών. «Το ηφαίστειο είναι ενεργό και θα παραμείνει ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», εκτίμησε ο περιφερειάρχης Ανχελ Βίκτορ Τόρες, κάνοντας λόγο για έκλυση κάπου 17-20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λάβας από την έκρηξη. Πρόκειται για την πρώτη που σημειώνεται μετά από μισό αιώνα στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, αν και το ηφαίστειο είχε εμφανίσει τα πρώτα «σημεία ζωής» από το 2017, προειδοποιώντας ουσιαστικά τους επιστήμονες και τις Αρχές γι’ αυτό που συνέβη προχθές. Οσο για το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Κανάριων Νήσων, προειδοποίησε ότι καθώς η λάβα θα φτάσει στη θάλασσα και θα παγώσει απότομα, ενδέχεται να παραχθούν νέφη τοξικών αερίων, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις των Αρχών προς τους κατοίκους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για τον λόγο αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περιορισμένη ορατότητα στο δυτικό τμήμα του νησιού, οι Αρχές απαγόρευσαν από χθες τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα