back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι αποφάσεις Μέρκελ – Μακρόν για την Ευρωζώνη και το μεταναστευτικό βασικό θέμα στο διεθνή Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι αποφάσεις Μέρκελ – Μακρόν για την Ευρωζώνη και το μεταναστευτικό στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέζεμπεργκ είναι ένα από τα βασικά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Για Μέρκελ – Μακρόν

Η Γαλλο – Γερμανική Σύνοδος στο Μέζεμπεργκ είναι το βασικό θέμα στον γερμανικό Τύπο καθώς Άγκελα Μέρκελ και Εμ. Μακρόν βρέθηκαν ένα βημα πιο κοντά στο σχέδιο για την μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ε.Ε, έναν δηλαδή από τους βασικούς στόχους του Ε. Μακρόν.
Η Frankfurter Allgemeine έγραψε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι “στο πνεύμα της Ευρώπης”, ενώ η Tagesspiegel αναφέρει πως “η ελπίδα της Μέρκελ είναι ο Μακρόν” αναφερόμενη στο θέμα του μεταναστευτικού.
Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας” αναφέρει η DW.
Πλήρη στήριξη στην καγκελάριο Μέρκελ στη διαμάχη της με τον υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ για το προσφυγικό παρείχε από το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων και όχι μονομερών ενεργειών. Στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης στο Μέζεμπεργκ, την οποία ακολούθησε κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της Frontex και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στην άμεση επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, στη χώρα δηλαδή όπου έγινε για πρώτη φορά ταυτοποίηση και καταγραφή τους. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που πρόκειται να συναφθούν. Όπως διευκρίνισε ο Μακρόν, Γερμανία και Γαλλία συνεργάζονται στενά επ΄ αυτού με μια σειρά χωρών που εμπλέκονται, όπως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Δεδομένου ότι χθες Δευτέρα η καγκελάριος συζήτησε το θέμα ήδη με τον ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου η Άγκελα Μέρκελ θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ. “Στόχος μας παραμένει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση”, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Όσον αφορά τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του κοινού νομίσματος, στο πλαίσιο ωστόσο των υπαρχουσών δομών προϋπολογισμού (η Γερμανία δεν θέλει νέες παράλληλες δομές), που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού μετά το 2021. Το ταμείο αυτό θα έχει αμιγώς επενδυτικό προσανατολισμό προκειμένου να ενισχυθούν οι αδύναμες χώρες της περιφέρειας και να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην Ευρώπη. Συμφωνία υπάρχει και ως προς τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. “Ξεκινά η δεύτερη φάση στη ζωή του κοινού μας νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια για να υπογραμμίσει ότι είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για αλλαγές. “Τώρα, πιστεύω, έχουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε, τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων. Και πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό βήμα προς τη Σύνοδο της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας”.
Τι έγινε στο Μέζεμπεργκ σε 20 δευτερόλεπτα” σχολιάζει το Politico. Οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να ενώσουν δύο πλευρές του ίδιου ρεύματος για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε στη Σύνοδο του Μέζεμπεργκ, την Τρίτη. Η λίστα των μέτρων που στηρίζουν Γαλλία και Γερμανία περιλαμβάνει έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης (στο πλαίσιο της Ε.Ε) και τον νέο ρόλο του ESM. Θα αποτελεί ένα καταφύγιο για τράπεζες και χώρες που χρειάζονται ρευστό βραχυπρόθεσμα.
Η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να περιόρισε τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης του Ε. Μακρόν αλλά ο Μανού είναι χαρούμενος. “Καμία άλλη Γαλλο -Γερμανική συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί στην Ευρωζώνη” έγραψε στο Twitter.
Τι έχουμε σήμερα; Κανέναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Τι θα έχουμε αύριο; Έναν προϋπολογισμό. “Μιλώντας γενικά έχουμε ένα νέο κεφάλαιο” περιορίστηκε να πει από την πλευρά της, η Μέρκελ.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη κοινή διακήρυξη Γαλλίας – Γερμανίας. Αυτό θα επιτρέψει πρόοδο στην Ε.Ε” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Νομίζω ότι είναι μια αρκετά ισορροπημένη πρόταση” προσέθεσε.
Συμφώνησαν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης” αναφέρει η WSJ. Στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη του ευρώ, συμφώνησαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη και συμφώνησε με τον Μακρόν ότι πρέπει να μειωθούν οι παράτυπες προσφυγικές ροές. Για την τραπεζική ενοποίηση η Μέρκελ υποστήριξε ότι αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά προηγουμένως χρειάζεται να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τέλος, η Μέρκελ είπε ότι συμφωνεί με τον Μακρόν για την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων

Για Μεταναστευτικό

Δεν υπάρχει κάτι άλλο από τη συνάντηση του Μέζεμπεργκ, σχολιάζει το Politico. Η Μέρκελ έδωσε στον Μακρόν τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και εκείνος δεσμεύθηκε να τη στηρίζει να βρει μια ευρωπαϊκή λύση στο εσωτερικό της θέμα, που δεν είναι άλλο από τη μάχη για το μεταναστευτικό με το αδελφό… κόμμα το CSU.
Επί της ουσίας: θα πάρει πίσω μετανάστες από τη Γερμανία, που είχαν μπει πρώτα και είχαν καταγραφεί στη Γαλλία.
Πάντως το CSU δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα του Μέζεμπεργκ. Από την πλευρά της όμως η Άντρεα Νάλες, αρχηγός του SPD – ήταν χθες στις Βρυξέλλες. Η ίδια παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ρωτούσαν διαρκώς για το τι συμβαίνει στο Βερολίνο. Το μήνυμα τους ήταν: Βρείτε τα…
Εγώ θα μεταφέρω το μήνυμά τους στους εταίρους μου, CDU και CSU” είπε η Νάλες. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Νάλες είπε ότι δεν αναμένει μια “ολιστική” απάντηση της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. Αλλά ελπίζει σε εθελοντικές, διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών, όπως συνέβη με τη Γαλλία. Στηρίζει, πάντως τη Μέρκελ σε αυτό το θέμα: “Νομίζω ότι υπάρχουν μεγαλύτερα διακυβεύματα από τα εκλογικά αποτελέσματα για το CSU στη Βαυαρία. Ό,τι συμβαίνει επί της ουσίας καταστρέφει την αξιοπιστία της Γερμανίας στην Ευρώπη”. Πάντως δεν υπάρχει κάτι σχετικό με το μεταναστευτικό στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Για Ελλάδα

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις Γερμανών αναλυτών οι διαβουλεύσεις ενόψει του επικείμενου Eurogroup της Πέμπτης έχουν προχωρήσει σημαντικά. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Welt, προ ημερών ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Σολτς ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών τους επικεφαλής των κομμάτων για τα δημοσιονομικά. “Οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους”, ανέφεραν κύκλοι της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση “κλειδώνει” μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δις ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δις. Όσον αφορά το ΔΝΤ το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.
Τα περιορισμένα, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένα αυτά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με μια αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης που προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο και πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό. Διότι στο Βερολίνο προκύπτει πλέον μια νέα αντικειμενική δυσκολία: όπως σημείωνε στο χθεσινό της φύλλο η Welt, κοινοβουλευτικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι καθότι ένα μέρος των μέτρων αφορά δάνεια του EFSF που προέβλεπε διαφορετικό πλαίσιο εγκρίσεων, η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να εγκριθεί όχι από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, αλλά από την Ολομέλεια. Και αυτό δεν είναι τελείως ακίνδυνο για τη Μέρκελ σε μια φάση όπου κλυδωνίζεται ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της αντιπαράθεσής της με τον υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ για το προσφυγικό. Εκτιμάται πάντως ότι το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σολτς μείγμα δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στη Βουλή. Τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, με εξαίρεση βέβαια το εθνολαϊκιστικό AfD. Οι δε ρήτρες της αυστηρής εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων και κυρίως να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, ενισχύουν σαφέστατα το επιχείρημα της υπερψήφισης των μέτρων για το χρέος.
Εξάλλου το μήνυμα που εκπέμπεται αυτές τις μέρες είναι το εξής: το θέμα της Ελλάδας πρέπει να κλείσει πάση θυσία και μάλιστα άμεσα. “Όχι άλλες φασαρίες λόγω Ελλάδας”, διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με την Welt.
Η Handelsblatt κάνει λόγο για “παζάρεμα μέχρι τέλους” και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις. Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. “Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες”, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη.
Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει “προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός”.

Στην Τουρκία

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) αν δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει με μικρή διαφορά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ενδεχομένως να χρειαστεί δεύτερο γύρο για να εκλεγεί πρόεδρος. Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα (για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών) δίνει είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλιο την εξουσία να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές αν υπάρξει “κώλυμα” – για παράδειγμα αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν η προεδρία και το κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, (…) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές» είπε ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP. Η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου πιστεύεται ότι θα εξαρτηθεί από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Αν το κόμμα αυτό περάσει το όριο του 10% που χρειάζεται για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, μπορεί να κερδίσει δεκάδες βουλευτικές έδρες, τις οποίες πιθανότατα θα χάσει το κυβερνών κόμμα.
Ο Ερντογάν έχει την Τουρκία στο χέρι του” σχολιάζει ο Guardian ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το “πρόσωπο” του Ερντογάν κυριαρχεί σε όλες τις κεντρικές λεωφόρους της Κωνσταντινούπολης. Για 16 χρόνια έχει κυβερνήσει αυτή τη χώρα, είχε διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες καθώς βασικό επιχείρημα του ήταν ότι θα αναδείξει εκ νέου τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή. Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έχει γίνει “γήπεδο” μεγαλειωδών πρότζεκτ που θέλει να εξυπηρετήσουν το όραμά του. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα εξυπηρετεί 90 εκ επιβάτες το χρόνο. Ένα πρότζεκτ επίσης αφορά μια γέφυρα στον Βόσπορο 45 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα – ένα σχέδιο που πρωτοεμφανίστηκε τον 16ο αιώνα – και που φυσικά θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα κατέχει απίστευτες εξουσίες, που έχουν ήδη επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος το 2017 και θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2023. Τότε θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου κράτους της χώρας από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (…) Το κόμμα του Ερντογάν (AKP) είναι πολύ πιθανόν να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά ο 64χρονος που έχει επιδιώξει να εμφανίζεται ως ο ηγέτης των Μουσουλμάνων θα παραμείνει πρόεδρος. Είναι άλλωστε ακόμα ο πιο δημοφιλής και ισχυρός πολιτικός παρά την αναπάντεχη δυναμική της αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις δείχνουν εύκολη νίκη από τον πρώτο γύρο, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία κάτι που θα τον οδηγήσει και σε δεύτερο γύρο. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, καθηγητής φυσικής και εκπρόσωπος της κεμαλικής αντιπολίτευσης μάλλον θα πάει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ερντογάν. Η ζωντάνια που εκπέμπει στις ομιλίες του έχουν ξεσηκώσει αρκετούς οπαδούς του CHP. Έχει επίσης δεσμευθεί να φέρει πίσω θεμελιώδεις ελευθερίες και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου. Η Μεράλ Ασκενέρ, η ηγέτης ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος έχει ήδη προσελκύσει ψηφοφόρους από τα δεξιά του Ερντογάν ενώ ο χαρισματικός ηγέτης των Κούρδων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάνει εκστρατεία από τις φυλακές της Αδριανούπολης. (…) Ο Ερντογάν και το AKP έκανε υποσχέσεις στους ψηφοφόρους κυρίως βάσει δύο πυλώνων: της οικονομικής ανάπτυξης και του εκδημοκρατισμού, που σήμαινε κάποτε να δοθεί φωνή στη λαϊκή βάση. Οι υποστηρικτές του θαυμάζουν το επικοινωνιακό του χάρισμα κυρίως επειδή εμφανίζεται ως πιστός Μουσουλμάνος μετά από δεκαετίες επικράτησης του κοσμικού κράτους. (…)Η οικονομία πάντως έχει ήδη υποστεί αρκετά σοκ, η νεανική ανεργία είναι μεγάλη και η λίρα έχει υποτιμηθεί πολλές φορές έναντι του δολαρίου. Όμως ο Ερντογάν έχει πείσει ότι αυτός μπορεί να φέρει πίσω την παλιά αίγλη της Τουρκίας.

Στην Ισπανία

Ο αγώνας για την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος είναι βασικό θέμα στις εφημερίδες της Ισπανίας καθώς η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
Η Pais είπε ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ της Σάενθ ντε Σανταμαρία και της γ.γ του κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ. Η “μάχη” αυτή έχει ήδη ταρακουνήσει το κόμμα.
Η ABC ανακοίνωσε την έναρξη ενός ανοιχτού διαγωνισμού για τη θέση του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα