back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού έως και κατά 60 ευρώ, ώστε να φθάσει τα 630 με 640, περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων ημερών από το υπουργικό συμβούλιο και θα υπογραφεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Το πόρισμα, θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών και η αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών, το οποίο αναμένεται στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, οι δανειστές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις επιπτώσεις της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στην απασχόληση.

Με την υπουργική απόφαση, θα επέλθουν οι εξής μεταβολές:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά περίπου 10%.

-Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

-Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

-Ενίσχυση προνοιακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

-Ενίσχυση της αμοιβής για την συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης, δεδομένου ότι όλα τα επιδόματα είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

ΓΣΕΕ: Ανεπαρκής η αύξηση

Πάντως, η ΓΣΕΕ η οποία δεν συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αντιμετωπίζει ως ανεπαρκή και εν πολλοίς προσχηματική την επιχειρούμενη αύξηση των κατώτατων αποδοχών.

Οι συνδικαλιστές, διεκδικούν την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα στα προ κρίσης επίπεδα -δηλαδή, στα 751 ευρώ- και την αποκατάσταση της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν μισθολογικά ζητήματα στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

Μάλιστα, επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων εκτιμούν ότι με την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου ορίου, η περιορισμένη αύξηση που θα δοθεί, θα εξανεμιστεί καθώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν περίπου 600 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα απαιτηθούν δέκα χρόνια για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα