back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ελλείψεις φαρμάκων λόγω γρίπης – Απαγορεύθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις αντιβιοτικών, αναλγητικών, αντιβηχικών και πολλών άλλων κατηγοριών φαρμάκων καταγράφονται στα φαρμακεία και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει προς το παρόν τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ελληνική αγορά εν μέσω επιδημίας γρίπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός την Πέμπτη, η επέκταση των απαγορεύσεων προέκυψε έπειτα από αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ για τη διακίνηση φαρμάκων εκτός Ελλάδας.

Οι “παράλληλες” εξαγωγές αφορούν φάρμακα, τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά επανεξάγονται λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής που έχουν κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

Από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει πως λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων περίπου 80 φάρμακα. Δείτε εδώ τα φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία.

Από αυτά, τα 47 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις και φάρμακα για τα συμπτώματα των λοιμώξεων και της γρίπης, τα 20 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 9 είναι εμβόλια και τα 4 είναι φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ.

Από τα εννέα εμβόλια που λείπουν, το ένα αφορά τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β, το οποίο χορηγείται για την πρόληψη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι σε έλλειψη από τις 21 Ιανουαρίου και θα κυκλοφορήσει εκ νέου στις 22 Μαρτίου.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα