back to top
33.5 C
Athens
Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2024

33.5 C
Athens
Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2024

Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την αστυνομία για τους διαδηλωτές

Διαβάστε επίσης

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ζήτησαν την Πέμπτη ψήφο δυσπιστίας κατά της προέδρου του Πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ, και τους συμπροέδρους του συμβουλίου των διαχειριστών του ιδρύματος, μετά την απόφασή της την Τρίτη να εξουσιοδοτήσει το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (ΝΥPD) να διεξάγει επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στο Hamilton Hall που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το NYPD συνέλαβε 109 άτομα την Τρίτη μετά την κατάληψη του Hamilton Hall. Τα πλάνα κάμερας σώματος των συλλήψεων έδειξαν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά την έφοδό τους στο κτίριο.

Η Ένωση των Καθηγητών στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η απόφαση «λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με τη Γερουσία του Πανεπιστημίου, κατά παράβαση των καθιερωμένων διαδικασιών, με προσφυγή στις λεγόμενες εξουσίες έκτακτης ανάγκης».

«Η επιλογή των διαχειριστών της Κολούμπια να αγνοήσουν τα πανεπιστημιακά καταστατικά και τις εθιμικές πρακτικές που τιμήθηκαν τις τελευταίες έξι δεκαετίες, να συλλάβουν βίαια τους φοιτητές μας και να επιβάλουν στρατιωτικοποιημένο lockdown της πανεπιστημιούπολης μας, έχει υπονομεύσει αμετάκλητα την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς», αναφέρει η δήλωση της AAUP.

«Η ψήφος δυσπιστίας στην Πρόεδρο και τη διοίκησή της είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης κοινότητάς μας και την αποκατάσταση των βασικών αξιών του Πανεπιστημίου για την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ειρηνική συγκέντρωση και την κοινή διακυβέρνηση», αναφέρει το ψήφισμα

Νωρίτερα εκατοντάδες αστυνομικοί με κράνη εισέβαλαν σε κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την έφοδο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τη σύλληψη τουλάχιστον 300 φοιτητών.

Η αστυνομική εισβολή στο UCLA σηματοδότησε είναι το τελευταίο επεισόδιο των αυξανόμενων εντάσεων στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου οι διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις φοιτητών μεταξύ τους και με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς από το απόγευμα εχθές αστυνομικοί με τακτικό εξοπλισμό άρχισαν να καταφθάνουν στην πανεπιστημιούπολη του UCLA δίπλα σε ένα συγκρότημα σκηνών που είχαν καταληφθεί από πλήθος διαδηλωτών. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KABC-TV εκτιμά  ότι 300 έως 500 διαδηλωτές έχουν ταμπουρωθεί μέσα στον καταυλισμό, ενώ περίπου 2.000 διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι στα οδοφράγματα σε ένδειξη συμπαράστασης.

Της αστυνομικής επιδρομή προηγήθηκε μια φάλαγγα της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνιας που έφεραν ασπίδες και γκλομπ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των αστυνομικών  αναβόσβηναν φώτα στα μάτια των αστυνομικών.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η αστυνομία “διέλυσε  τα οδοφράγματα στη μία πλευρά του καταυλισμού έξω από το Royce Hall του UCLA”. Ο Τζόναθαν Γουλφ, σε ρεπορτάζ από το UCLA αναφέρει ότι οι  αστυνομικοί διαλύουν τα φράγματα  των διαδηλωτών οι οποίοι
φορούν κράνη, γυαλιά και μάσκες αναπνευστήρα εν αναμονή της πολιορκίας, μία ημέρα αφότου το πανεπιστήμιο κήρυξε τον καταυλισμό παράνομο.

Πριν από την είσοδο, η αστυνομία προέτρεψε τους διαδηλωτές με επανειλημμένες ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων να εκκενώσουν τη ζώνη διαμαρτυρίας, η οποία καταλαμβάνει μια πλατεία περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου μεταξύ του εμβληματικού αμφιθεάτρου Royce Hall με τους δίδυμους πύργους και της κύριας προπτυχιακής βιβλιοθήκης.

“Περισσότερες από έξι ώρες αφότου η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, έδωσε για πρώτη φορά εντολή στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό ή να αντιμετωπίσουν σύλληψη, η αστυνομία προχωρά”, γράφει ο Jonathan Wolfe, σε ρεπορτάζ για τους New York Times

Eίχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ισραήλ και φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές αλλά και η έφοδος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου έγιναν περισσότερες από 300 συλλήψεις φοιτητών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν συγκεντρωθεί στην πανεπιστημιούπολη  της Καλιφόρνια, προκειμένου να εκκενώσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων. Στους διαδηλωτές έχει δοθεί τελεσίγραφο να αποχωρήσουν  ή να αντιμετωπίσουν την σύλληψη τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη για να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές.

Η εντολή να διαλυθούν στο UCLA δόθηκε λιγότερο από 24 ώρες μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κατασκηνωτών του καταυλισμού και μιας ομάδας μασκοφόρων αντιδιαδηλωτών που πραγματοποίησαν επίθεση στη σκηνή της πόλης με ξύλα και παλούκια.

Επικρίσεις για την καθυστέρηση της  πανεπιστημιακής αστυνομίας 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δέχθηκε επικρίσεις για την ταχύτητα της αντίδρασής της στα βίαια επεισόδια στο UCLA το βράδυ της Τρίτης, με έναν εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ να δηλώνει ότι εστάλησαν εξωτερικές δυνάμεις επιβολής του νόμου στην πανεπιστημιούπολη μετά από “απαράδεκτες” καθυστερήσεις στην αντίδραση της αστυνομικής δύναμης του πανεπιστημίου στις συγκρούσεις.

Η ώρα της καταστολής 

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, αφού διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο City College της Νέας Υόρκης διαλύθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Ο Alvin Bragg, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, επιβεβαίωσε ότι 280 άτομα στις δύο πανεπιστημιουπόλεις της Νέας Υόρκης συνελήφθησαν την Τρίτη.

Στο Πανεπιστήμιο Tulane, αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης με όπλα ανά χείρας εκκαθάρισαν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας  και τουλάχιστον 14 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν έριξε “μη θανατηφόρα” χημικά όπλα κατά των διαδηλωτών καθώς γίνονταν συλλήψεις και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε με σφαίρα από καουτσούκ.

Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον, η αστυνομία γκρέμισε τις σκηνές μετά από σφοδρή αντιπαράθεση και συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας επιβεβαίωσε ότι 17 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολή του, ενώ στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί της πολιτείας με εξοπλισμό των ΜΑΤ.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέλυσε έναν καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Fordham. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που διαδήλωναν μέσα σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου, βάζοντας τα χέρια των διαδηλωτών σε φερμουάρ πίσω από την πλάτη τους.

Το κίνημα διαμαρτυρίας  κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Λωρίδα της Γάζας εξαπλώνεται από τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ στο  Ηνωμένο Βασίλειο, όπου  διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον έξι πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Πηγή: Reuters, NYT, Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα