26.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

26.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Α. Λοβέρδος: «Ζητείται εθνική συμπόρευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν τρεις γλώσσες»

Διαβάστε επίσης

 

Για ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών και διαφορετικές τοποθετήσεις στα εθνικά θέματα, που δεν παρέχουν καλή υπηρεσία στη χώρα στη παρούσα κρίσιμη συγκυρία, έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στον Αθήνα 9. 84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη.

«Ενώ παίρνουμε τη γραμμή της κυβέρνησης από την τακτική ενημέρωση του ΥΠ.ΕΞ κ.Δένδια, στη Βουλή και σε συνεντεύξεις υπουργών, ακούγονται άλλα. Αυτό δεν κάνει καλό σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, διότι τα λόγια των αρμοδίων περνούν τα σύνορα και γίνονται κτήμα της τουρκικής πλευράς που το εκμεταλλεύεται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο είναι η εθνική συμπόρευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ στη κυβέρνηση υπάρχουν τρεις γλώσσες.»

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς έναντι της χώρας μας, ενώ υπογράμμισε ότι η αυστηροποίηση της ευρωπαικής συμπεριφοράς έναντι της Αγκυρας, με ανάλογες κυρώσεις, αποτελεί ασπίδα για την Ελλάδα.
Οπως εξήγησε ο κ Λοβέρδος: «δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο να κερδίσουμε από την αυστηρότερη σχέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Μας συμφέρει η μετατροπή των Ελληνοτουρκικών σε Τουρκοευρωπαικά. Αποτελεί -δυνάμει- ασπίδα προστασίας. Πρόβλημα θα είναι η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων που δεν θα ενοχλούν την Τουρκία και όχι το αντίθετο.»

Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε λάθος να τεθεί στην παρούσα χρονική στιγμή, θέμα επέκτασης της ΑΟΖ στα 12νμ.

Αναλυτικά, σημεία της συνέντευξης του κ Ανδρέα Λοβέρδου.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

«Δεν είναι ορατή διέξοδος από τη κρίση με την Τουρκία.
Είναι προφανέστατη η εκ νέου και συνεχής κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατρέψει το θέμα του με την Ελλάδα, σε θέμα με τη Δύση, ενώ η σύγκρουσή του με τη Γαλλία έχει ξεφύγει από κάθε όριο.

Από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ των Υπουργών. Ενώ παίρνουμε τη γραμμή της κυβέρνησης από την επίσημη και τακτική ενημέρωση του ΥΠΕΞ κ.Δένδια, στη Βουλή και σε συνεντεύξεις υπουργών, ακούμε άλλα. Αυτό δεν κάνει καλό σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, διότι τα λόγια των αρμοδίων περνούν τα σύνορα και γίνονται κτήμα της τουρκικής πλευράς που το εκμεταλλεύεται.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχει σημασία η διατύπωση όσων λέει ή γράφει κανείς. Δεν είναι θέματα που επιδέχονται εύκολου πολιτικού λόγου ή διανοητικών εκδρομών. Προξενούν κακό στη χώρα όσοι ασκούν αυτό το σπορ. Καλό θα ήταν να τα μαζέψουν λίγο, διότι δεν είναι απλή η περίοδος που περνάμε. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λέμε.
Αν ο Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω είναι επειδή φοβάται την συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα, στο στρατιωτικό τομέα
Ζητείται εθνική συμπόρευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ την ίδια ώρα στην κυβέρνηση υπάρχουν τρεις γλώσσες. Δεν είναι κατάσταση αυτή.»

*ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ.

«Δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο να κερδίσουμε, από την αυστηρότερη σχέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Μας συμφέρει η μετατροπή των Ελληνοτουρκικών σε Τουρκο-ευρωπαικά. Αποτελεί -δυνάμει- ασπίδα προστασίας. Πρόβλημα θα είναι η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων που δεν ενοχλούν την Τουρκία και όχι το αντίθετο. Οπως πχ οι κυρώσεις στην Τουρκία για την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη, τις οποίες αγνόησε η Αγκυρα. Εχει δίκιο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.»

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΛΑΙΚΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ Η ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΝΌΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Είναι λάθος χρονική στιγμή για την επέκταση της ΑΟΖ στα 12 ν.μ, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί ακατανόητη συμπεριφορά, που δείχνει έλλειψη διάθεσης συνεννόησης και απόπειρα ισοφάρισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ανεύθυνος όποιος στη παρούσα συγκυρία έχει πάρει μια μεζούρα και μετρά μίλια.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα