back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Στο τραπέζι του EWG τα σενάρια για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019

Διαβάστε επίσης

Το ελληνικό αίτημα για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η ελληνική πλευρά καλείται να δώσει στις Βρυξέλλες επιπλέον στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημά της, ενώ στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, θα βρίσκεται κλιμάκιο των θεσμών για να εξετάσουν τις παροχές που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με βάση τα υπερπλεονάσματα στα δημοσιονομικά μεγέθη και να κάνουν τις εισηγήσεις τους για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, βάση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup.

Προφανώς και το ζήτημα της Ελλάδας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στη σκιά της Ιταλίας, ωστόσο η ελληνική πλευρά καλείται πλέον να δώσει επιπλέον στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημά της να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων.

Το «μη διαρθρωτικό» της παρέμβασης στις συντάξεις επεσήμανε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο προϋπόθεση για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος αποτελεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο δημοσιονομικός χώρος που επικαλείται η ελληνική πλευρά αποδειχθεί μικρότερος, τότε θα πρέπει να καλυφθεί με συγκεκριμένο τρόπο.

2+1 σενάρια

Τουλάχιστον τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο –και πλέον ήπιο- θέλει το επικείμενο κείμενο συμφωνίας στο Εurogroup να περνά με τον «αστερίσκο» ότι εφόσον δεν επιτευχθούν οι προβλέψεις, τότε το κενό να καλυφθεί με εφαρμογή του μέτρου. Με αυτό το σενάριο φέρεται για την ώρα να συντάσσονται και οι πλέον «φιλικές» φωνές στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των αντιμέτρων, καθώς η εφαρμογή τους συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου.

Το τρίτο –και πλέον «σκληρό»- σενάριο υφίσταται ως… ιδέα και μάλιστα συνοδεύεται με ισχυρά επιχειρήματα. Αν χρειάζεται να καλυφθεί οποιοδήποτε κενό πλέον της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, αυτό δε θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από (μη διαρθρωτικές) περικοπές συντάξεων αλλά μέσα από σταδιακή εφαρμογή του (καθ όλα διαρθρωτικού) μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου. Μάλιστα, το σενάριο αυτό συνδέεται και με τη μείωση αντίστοιχα φορολογικών συντελεστών που λειτουργούν αποτρεπτικά στην επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη. Το σενάριο αυτό δεν είναι για την ώρα το βασικό.

Τα μηνύματα

Επιπλέον, τα μηνύματα των δανειστών της χώρας ως προς παρεμβάσεις που επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά την ανάπτυξη της χώρας συνεχίζουν να είναι αυστηρά. Ανατροπές σε ζητήματα που αφορούν τον κατώτατο μισθό είναι μάλλον αδύνατο να περάσουν από το Εurogroup και επιπροσθέτως θα διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά το αίτημα περί μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί βασική (οικονομική και πολιτική) προτεραιότητα… εντός και εκτός Εurogroup. Άλλωστε έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, με τον πρώην πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου να επισημαίνει: «Είναι θέμα των Ελλήνων πολιτικών να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα». Και να συμπληρώνει: «Την επόμενη χρονιά διεξάγονται εκλογές. Πολιτικοί από τη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα θα δώσουν υποσχέσεις στους ψηφοφόρους. Ρωτήστε τους πώς θα τις χρηματοδοτήσουν».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα