back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τσίπρας προς Μέρκελ: «Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι»

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη έφθασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Η κ. Μέρκελ προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 17:30.

Στις 18:00 η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας. Με θερμό χαιρετισμό και χαμόγελα υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

«Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αύριο στις 10:15 το πρωί θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με δήλωσή της στην «Καθημερινή» η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνει μήνυμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στη φιλία της με τη Γερμανία». Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μέρκελ στην «Καθημερινή»:

«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων, όσο και ως εταίροι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη πορεία. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της Γερμανίας».

Επί ποδός περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί ενώ θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της κ. Μέρκελ. Απαγορεύτηκαν οι πορείες και συγκεντρώσεις έως τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής σε μεγάλο μέρος της Αθήνας. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση από αριστερές οργανώσεις στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, δεν θα επιτραπεί όμως η πορεία προς το Σύνταγμα.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού και του μετρό από και προς το αεροδρόμιο. Δε θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό από Αγία Μαρίνα των 16.26 και 16.56 προς αεροδρόμιο και των 17.30 και 18.00 από αεροδρόμιο προς Αγία Μαρίνα. Τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο θα εκτελούνται έως το σταθμό του Κορωπίου από τις 17.15 έως και τις 17.45. Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών εξπρές προς αεροδρόμιο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα