back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

9η Σκυταλοδρομία Λόγου

Διαβάστε επίσης

Στη σημασία της τέχνης στη ζωή και πώς μέσα από τη δημιουργία επουλώνονται τραύματα, στάθηκαν ο Αντωνης Νικολόπουλος (Soloup) και ο Δήμος Αβδελιώδης, στην 9η Σκυταλοδρομία Λόγου , που πραγματοποιήθηκε χθές στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας.

Ο Αντώνης Νικολόπουλος ήταν ο εκπρόσωπος του λογοτεχνικού είδους graphic novel. Το βιβλίο του «Ο Συλλέκτης-Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ικαρος, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση με αφορμή το βιβλίο , στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138. Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, που έχει γράψει σενάρια για τις ταινίες του και έχει διασκευάσει θεατρικά έργα, μίλησε ως εκπρόσωπος του κειμενικού είδους του σεναρίου. Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Αθηνά Καμπάκογλου.

Ο Αβδελιώδης, που τιμήθηκε χθες με το βραβείο Κουν, ανέφερε ξεκινώντας ότι νώθει συγγενής με το Soloup και τόνισε ότι ο προσανατολισμός και των δύο είναι ανθρωπιστικός. Στην τέχνη τους επιλέγουν τη δραματουργική οικονομία και δεν προσπαθουν να εξαπατήσουν με αισθητικά στοιχεία που προκαλούν σόκ.

Μίλησαν για την πρωτότυπη δημιουργία, αλλά και τη διασκευή έργων. Ο Αβδελιώδης γράφει πρωτότυπα σενάρια και διασκευάζει θεατρικά έργα ενώ ο Soloup γράφει πρωτότυπες ιστορίες, που έχουν διακειμενικές αναφορές. Και οι δύο τόνισαν τη σημασία της ελλειπτικότητας του κειμένου, που είναι απαλλαγμένο από τα περιττά . Αναφέρθηκαν στις επιρροές τους, που ξεκινούν από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το θέατρο. “Η δημοκρατία έδωσε το λόγο στους ποιητές, αλλά δυστυχώς η ελληνική φιλοσοφία, το ελληνικό πνεύμα δεν κατάφεραν να καθιερωθούν θεσμικά”, είπε μεταξύ άλλων ο Αβδελιώδης, για να συμπληρώσει ο Αντώνης Νικολόπουλος ότι οι αρχαίοι Έλληνες “έχτιζαν” το χάος με τη φιλοσοφία και την τέχνη.

Το εσωτερικό τους ταξίδι της δημιουργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησής τους. “Ο δρόμος δεν είναι να αλλάξουμε τους άλλους, αλλά τον εαυτό μας”, είπε κλείνοντας ο Δημος Αβδελιώδης, ο οποίος “παρέδωσε” τη σκυτάλη στον Σταμάτη Κριμιζή ακαδημαϊκό και- διαστημικό επιστήμονα (δεν ήταν παρών, βρίσκεται στις ΗΠΑ), που η καταγωγή του είναι από τη Χίο, όπως και του Αβδελιώδη και τον Βαγγέλη Πρατικάκη συνσυγγραφείς του βιβλίου Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα (μαρτυρία-αυτοβιογραφία). Θα συναντηθούν την Τρίτη 19 Μαρτίου, στην προτελευταία σκυταλοδρομία.

Στη “σκυταλοδρομία λόγου” συμμετείχαν μέχρι στιγμής οι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας και Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα