back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Φ. Γεννηματά στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ: «Θα ανατρέψουμε τα μετεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ»

Διαβάστε επίσης

Στην αυτόνομη και συντεταγμένη πορεία του ΚΙΝΑΛ και την πολιτική στρατηγική της παράταξης ,τώρα και μετά τις εκλογές, όπως αυτή αναδείχθηκε μετά το πρόσφατο συνέδριο αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγηση της με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της νέας ΚΕ η οποία θα εκλέξει το νέο εκτελεστικό πολιτικό συμβούλιο και τον νέο γραμματέα.

Η κ. Γεννηματά στην τοποθέτηση της δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για σκανδαλοθηρία προκειμένου να πλήξει τον κύριο πολιτικό της αντίπαλο που είναι το ΚΙΝΑΛ. Επέμεινε στη διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τονίζοντας ότι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ανατρέψει τα προεκλογικά παιχνίδια των δυο δήθεν μονομάχων.
Διαδικασίες εκλογής πολιτικού συμβουλίου και η “διαφωνία” Ανδρουλάκη για το ποσοστό σταυροδοσίας

Ο Μ. Χριστοδουλάκης επανεξελέγη γραμματέας της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ

Το νέο εκτελεστικό πολιτικό συμβούλιο θα αριθμεί 21 μέλη εκτός από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τον Γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον γραμματέα του κόμματος, για τη θέση του οποίου η κ. Γεννηματά πρότεινε εκ νέου τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 62%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Χριστοδουλάκης έλαβε 168 θετικές ψήφους ενώ 102 ψήφισαν λευκό.

Εξελέγη το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής πρώτος ήρθε ο Γιώργος Καμίνης με 155 σταυρούς, δεύτερος ο Κώστας Σκανδαλίδης με 150 ψήφους και στην τρίτη θέση ισοψήφισαν οι Μανώλης Οθωνας και Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά εκλογής του νέου εκτελεστικού πολιτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε με ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για όριο σταυροδοσίας 100% έναντι της πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη για όριο σταυροδοσίας 40% η οποία και απορρίφθηκε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εκλογής στελεχών που δεν ανήκουν στο λεγόμενο προεδρικό μπλοκ και το νέο όργανο καθίσταται υπό μια έννοια ,εμμέσως διορισμένο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο κ. Ανδρουλάκης.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα
Το 2015 έχε καταχωρηθεί πλέον στην ιστορία και τη συνείδηση του λαού ως ο χρόνος της καταστροφής και παράλληλα ο χρόνος της χαμένης ευκαιρίας. Ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του κατέστρεψαν τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής και τρόπου διακυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Οδήγησαν – πρόσθεσε -τη χώρα στο τρίτο πανάκριβο μνημόνιο και την παραδίδουν με τη θηλιά στο λαιμό, σε επιτροπεία με όρους δυσβάσταχτους. Για να προσθέσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ: “Ήρθαν ως το ηθικό νέο απέναντι στο διεφθαρμένο παλιό. Και αποδείχθηκαν πιο παλιοί από αυτό που έλεγαν παλιό. Ήρθαν ως το κόμμα των πολλών απέναντι στα κόμματα των ελίτ. Και δημιούργησαν το χειρότερο καθεστώς διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Ήρθαν ως ο φορέας της προόδου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Και πρόσβαλαν βάναυσα τη δημοκρατία, χειραγώγησαν τους θεσμούς, προσπάθησαν να καταλάβουν το κράτος και υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιλογές που επέβαλαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης”.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε όλη της τη διαδρομή πορεύτηκε σε μια σταθερή συμμαχία με την ακροδεξιά μέχρι να φθάσουμε-όπως είπε- στην σημερινή παρδαλή και ευκαιριακή πλειοψηφία σε συνθήκες σήψης και συναλλαγής. Ήρθαν ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησαν τη νέα δεξιά.
Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη σκανδαλοθηρία, προκειμένου να πλήξουν τον κύριο πολιτικό τους αντίπαλο που είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Ευρωεκλογές
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι η ώρα να βγάλουμε ξανά την Ελλάδα Μπροστά στην Ευρώπη. Στόχος , όπως είπε, να δοθεί η μάχη για Αλλαγή στην Ευρώπη. Μια μάχη που ασφαλώς περνά μέσα από την πολιτική ανατροπή στις ευρωεκλογές τις οποίες χαρακτήρισε πολλαπλά κρίσιμες. Προτείνουμε μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη, όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ο χώρος της Δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού. Για να φράξουμε τον δρόμο στην ακροδεξιά, τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό. Με ανοιχτό μέτωπο με τις συντηρητικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής δεξιάς.
Κάθε Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν μια πιο δίκαιη, Δημοκρατική Ευρώπη. Με τον Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτή την μεγάλη αλλαγή, καλούμαστε να δώσουμε την μάχη στις 26 Μαΐου.

Η γεωπολιτική σκακιέρα στην Αν. Μεσόγειο επανέρχεται στο τραπέζι.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε δυναμικά τους νέους διακανονισμούς που επιχειρούνται και να διεκδικήσουμε τη θέση μας ως μια δύναμη σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας, δήλωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι μια νέα κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιλαμβάνεται τα εθνικά θέματα ως ασκήσεις εσωτερικής πολιτικής, να κινείται από τακτική σε τακτική και να θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που διασφαλίζουν διαχρονικά τα εθνικά μας δίκαια.
Η νέα Κυβέρνηση οφείλει να επανακαθορίσει τους εθνικούς στόχους και να χαράξει τη στρατηγική που τους υλοποιεί. Να αντιμετωπίσει κατ’ αρχάς τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Να κρατήσει σταθερά, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, το τιμόνι στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να διαπραγματευτεί αξιοποιώντας και τις αντιπαραθέσεις, το νέο ρόλο της χώρας.

Μετεκλογικό τοπίο
Η κ. Γεννηματά αφού αναφέρθηκε εκ νέου στο κλίμα πόλωσης και διχασμού που διαμορφώνεται ενόψει εκλογών επέμεινε στα περί εθνικής συνεννόησης λέγοντας ότι μόνο Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα Μπροστά.
Η εθνική συνεννόηση-όπως σημείωσε με νόημα- στην οποία επιμένουμε δεν καταργεί τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Ανοίγει, όμως, την πόρτα σε προγραμματικές συγκλίσεις και κοινούς στόχους. Κυρίως επιβάλλει κοινές πρακτικές στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι ο σημερινός μικρός δικομματισμός επιδιώκοντας με κάθε μέσο την απλή εναλλαγή στην εξουσία, αδυνατεί να εκφράσει τα αναγκαία πλειοψηφικά ρεύματα και να προτείνει λύση στο αδιέξοδο. Αναφερόμενη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είπε:
“Η μεν κυβερνώσα παράταξη, ιδεοληπτικά προσκολλημένη σε δόγματα διαλύει τη μεσαία τάξη και κάθε παραγωγική δυνατότητα και χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο για να συντηρήσει το δικό της φθαρμένο καθεστώς.
Η δε αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τον επιφανειακό εξωραϊσμό της δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της να εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα, το εισόδημα, την εργασία, την ασφάλιση, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.”
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Κίνημα Αλλαγής μαχόμαστε να έλθουμε τρίτο κόμμα ή να αποτελέσουμε τρίτο πόλο. Τους απαντάμε χωρίς περιστροφές. Ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος, συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας “Είμαστε ο προοδευτικός πόλος στην ελληνική πολιτική ζωή που θα ανατρέψει τα μετεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα όλοι πια γνωρίζουν τι σημαίνει για μας η διερευνητική εντολή σχηματισμού της μετεκλογικής κυβέρνησης.”

Υπόθεση Novartis – επιχείρηση σπίλωσης
Στο κέντρο της πολεμικής και των δύο είναι η προσπάθεια συρρίκνωσης της παράταξής μας, με επιχείρηση σπίλωσης. Είναι γνωστή ιστορία. Αλλά να ξέρουν ότι επαναλαμβάνεται ως φάρσα, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέροντας οτι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής οι πρώτοι διδάξαντες είναι στη ΝΔ. Με τους οποίους συμπράξανε το βρώμικο 89.
Η πλατιά «απεύθυνση» του Πρωθυπουργού απέτυχε. Οι «γέφυρες» κατέρρευσαν με κρότο και έτσι κάπως επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis., επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.
Καταλόγισε υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ ,που κλείνει, όπως είπε , τα μάτια στις ακέραιες και πασιφανείς ευθύνες της Καραμανλικής Δεξιάς για την οικονομική κατάρρευση, την πτώχευση της χώρας. Είναι υποκριτικό να σιωπούν για την εκτόξευση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης την περίοδο 2004-2009.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε εξηγήσεις γιατί η ΝΔ παρέλαβε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δις το 2004 και την έφτασε σε 5,6 δις το 2009; Πότε -επιτέλους- θα αναγνωρισθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατέβασε ξανά σε ορθολογικά επίπεδα τη δαπάνη σε 2,8δις , με τις μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου; Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ως άξιο συνεχιστή της καραμανλικής περιόδου, που εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των πολυεθνικών στο φάρμακο.
Με τους προκλητικούς χειρισμούς του 2015, όταν αρνήθηκε να ανατιμολογήσει τα φάρμακα, ζημιώνοντας το Δημόσιο με μισό δις € και δίνοντας δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, αναρωτήθηκε αν μετά την αμετάκλητη αθώωση του Γεωργίου θα ζητήσει κανείς συγνώμη;
Θα δώσουμε μάχη να καταπέσει και αυτή η σκευωρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα λάμψει η αλήθεια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις, επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: πήγανε να μας καταλογίσουν ότι κρυβόμαστε πίσω από την παραγραφή. Ε λοιπόν όχι: Δεν επικαλούμαστε παραγραφή, δεν υπάρχει παραγραφή, όταν δεν υπάρχει καν αδίκημα!
Ποιοι μας προβοκάρουν; Αυτοί που κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 και το 62 , Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Λοβέρδος και εμείς ψηφίσαμε την άρση της ασυλίας του. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν είμαστε ίδιοι.
Κλείνοντας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η παράταξη μας είναι προσπάθεια να ανακοπεί η επανεκκίνηση και αναγέννηση της, η ανάδειξη της σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων.
Φέρνει, όμως το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Τη συσπείρωση της βάσης μας που αμύνεται σθεναρά. Και παράλληλα ανοίγει το δρόμο επιστροφής σε δυνάμεις που συγκυριακά εγκατέλειψαν το χώρο μας. Και σε νέες δυνάμεις που διακρίνουν στον πολιτικό μας λόγο την ενωτική στάση μας και την προοδευτική και βιώσιμη προγραμματική μας πρόταση, την ελπίδα να γεννιέται ξανά.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα