back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος καθιστά υποχρεωτική την αναφορά σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Διαβάστε επίσης

O Πάπας Φραγκίσκος υποχρεώνει τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αναφέρουν κάθε υποψία για σεξουαλική παρενόχληση ή περιπτώσεις συγκάλυψης τέτοιων περιστατικών από την Εκκλησία.

Μέσω διατάγματος που εξέδωσε, το οποία θα μετεξελιχθεί σε εκκλησιαστική νομοθεσία, καθιστά σαφές ότι κάθε σεξουαλική πρόταση που περιλαμβάνει κατάχρηση εξουσίας θα θεωρείται στο εξής παρενόχληση.

Αυτή η αποσαφήνιση θεωρείται ότι αποτελεί μήνυμα του Ποντίφικα προς την εκκλησιαστική ιεραρχία ότι κανένας απολύτως δεν θα εξαιρείται από τον εξονυχιστικό έλεγχο και έρχεται σε συνέχεια δέσμευσης που είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο για ανάληψη δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολυάριθμων κρουσμάτων σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το παπικό διάταγμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία διερευνά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Για πρώτη φορά, μέλη της θα υποχρεούνται να αναφέρουν κάθε υπόνοια που μπορεί να έχει υποπέσει στην αντίληψή τους. Μέχρι τώρα, αυτό ήταν στη διακριτική ευχέρεια καθενός.

Οι αναφορές αναμένεται να γίνονται εντός 90 ημερών σε γραφεία στις επισκοπές. Στο διάταγμα υπάρχει σαφής αναφορά και για την συγκάλυψη κακοποιήσεων.

Ειδική αναφορά γίνεται στους αρχιεπισκόπους, διότι έχουν συγκαλύψει πολυάριθμες περιπτώσεις κακοποιήσεων από ιερείς. Το διάταγμα δεν τροποποιεί τις ποινές που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα