back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία καρκινοπαθών – Οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα χορηγούν ραδιοφάρμακο για PET CT

Διαβάστε επίσης

Άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών σχετικά με τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου για τη διενέργεια της εξέτασης PET CT.

Οι ιδιωτικές κλινικές μέχρι σήμερα προμήθευαν τους ασθενείς που θα έκαναν την εξέταση με το συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά πλέον αρνούνται να το κάνουν γιατί το φάρμακο αυτό προστέθηκε στη διαδικασία του clawback και του rebate, με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να προμηθεύονται οι ίδιοι το ραδιοφάρμακο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συναντήθηκε χθες με τους προέδρους και εκπροσώπους των πέντε μεγάλων Ομίλων Υγείας που πραγματοποιούν την εξέταση.

Οι εκπρόσωποι των πέντε Ομίλων ζήτησαν από τον κ. Π. Πολάκη, παρουσία του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκου, να διαγραφούν πλήρως τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν ως επιστροφή για το 2018, και αντίστοιχα να γίνει και για τη δαπάνη που θα προκύψει το 2019.

Ο Παύλος Πολάκης επεσήμανε από την πλευρά του ότι θα αυξήσει τη δαπάνη κατά 3 εκατ. ευρώ για την συγκεκριμένη εξέταση το 2019 ώστε οι κλινικάρχες να μη χρειασθεί να καταβάλουν υποχρεωτικές εκπτώσεις, ενώ σχετικά με το 2018 δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει το clawback και το rebate που προέκυψαν.

Παράλληλα ο Παύλος Πολάκης υπογράμμισε ότι θα έχει συνάντηση σήμερα με την παρασκευάστρια εταιρεία του ραδιοφαρμάκου η οποία να σημειωθεί ότι είναι μονοπώλιο, προκειμένου να διαπραγματευθεί την τιμή και να μειωθεί το κόστος.
Όμως οι κλινικάρχες δεν αποδέχτηκαν τις θέσεις του Παύλου Πολάκη.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα