back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με Navtex απαντά η Κύπρος στις απειλές της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Με navtex απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία, στις τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavus σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει μεγάλο μέρος των τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά την Δευτέρα 1η και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Για το Κυπριακό και τις τουρκικές παράνομες ενέργειες εναντίον της Κύπρου ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) Γκαμπριέλα Κουέβας Μπαρόν, την οποία δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 8 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά αναβλήθηκε, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την Κύπρο το γεγονός ότι η  ολομέλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων, στο νόμο S 1790 για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, που υπερψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης.

Στον ίδιο νόμο τονίζεται ότι η προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων θα επιφέρει την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών F-35 και την έξοδο της Τουρκίας από την διαδικασία παραγωγής των αεροσκαφών, ενώ παράλληλα ζητείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος CAATSA του 2017.

Ανάλογη τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, στο αντίστοιχο κείμενο προϋπολογισμού που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι αναμένεται να εγκριθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Πολεμικά σενάρια εν τω μεταξύ από τον τουρκικό τύπο. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Τουρκία έχει πέντε τρόπους να πλήξει την Ελλάδα ως «τιμωρία» υποστηρίζοντας ότι οπλικά συστήματα διαφορετικού βεληνεκούς μπορούν να χτυπήσουν τα ελληνικά νησιά αλλά ακόμα και την Αθήνα.

Εν τω μεταξύ «συμφώνησαν» ότι διαφωνούν ο Έλληνας Ναύαρχος με τον Τούρκο Στρατηγό, υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.
«Του έθεσα τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους», δήλωσε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, στις Βρυξέλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

“Είναι σημαντικό να στείλουμε στην απέναντι πλευρά μήνυμα αυτοπεποίθησης αλλά και επιθυμίας σχέσεων καλής γειτονίας που πάντα θα στηρίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνοριακό φυλάκιο της Καστανιάς Έβρου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα