back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Αυστηρό αλλά δίκαιο σύστημα ασύλου

Διαβάστε επίσης

Νομοσχέδιο για ένα νέο συμπαγές, αυστηρό αλλά και δίκαιο, όπως είπε, σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων, αλλά χωρίς περιθώρια κατάχρησης και με πιο γρήγορες διαδικασίες, προανήγγειλε κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Όπως είπε, ένας νόμος θα διέπει συνολικά τα ζητήματα διεθνούς προστασίας, ενώ αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει, όπως είπε η “ήρα από το στάρι”.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος όσων εισέρχονται στη χώρα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση μιλώντας για αποτυχημένη πολιτική και λέγοντας ότι δεν μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές εκείνοι που δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πλέον ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα, επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου και αποφορτίζονται τα νησιά με οργανωμένο τρόπο. Επανέλαβε ότι θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής τη διεθνή διάσταση του θέματος, ζητώντας ενιαίο ευρωπαϊκό τρόπο αντιμετώπισης αλλά και ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να αναλάβει τις ευθύνες της βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ. Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις.

Πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια και τον τρόπο που χειριζόμαστε το μεταναστευτικό, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας την τραγωδία στη Μόρια αναπόφευκτη υπό τις συνθήκες που στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι. Κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει πολλές μικρές δομές ανά την επικράτεια, με όφελος και για ίδιους τους μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες, να αποφευχθεί η μετατροπή των κέντρων φιλοξενίας σε κλειστά στρατόπεδα και να καταργηθούν τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα.

Εν τω μεταξύ, στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για το μεταναστευτικό, με φόντο την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Νωρίτερα στις 16:45 ο κ. Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα