back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ακριβή η Ελλάδα 1

Διαβάστε επίσης

Με μια βόλτα σε ιστότοπους που βοηθούν τον καταναλωτή να ψωνίσει έξυπνα και οικονομικά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ολοκληρώθηκε η έρευνα του Α 9.84 για την ακρίβεια, στην εκπομπή «Η επόμενη Δόση» με τη Δ.Σαρρή και τον Γ.Παπαγεωργίου.

Διαδικτυακοί συνεταιρισμοί που είτε προϋπήρχαν του κινήματος της πατάτας είτε μόλις δημιουργήθηκαν και στόχο έχουν την απευθείας συναλλαγή των καταναλωτών με τους παραγωγούς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι στα σούπερ μάρκετ.

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί του site www.guri.gr «Σαν την γύρη μεταφέρουμε την πληροφορία για την ελληνική αγροτική παραγωγή και φέρνουμε σε επαφή όσους παράγουν και διαθέτουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με όσους καταναλώνουν» . Ο καταναλωτής μπορεί μέσα από το site να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τον παραγωγό, να παραγγείλει τα προϊόντα που θέλει, να ενημερωθεί ακόμη και να δηλώσει συμμετοχή για επίσκεψη στο χωράφι του παραγωγού και να προμηθευτεί προϊόντα έως και 40% φθηνότερα από το αν τα παραγγείλει.

Ο δημιουργός του gyri.gr Θεοδωρής Μπένος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Δέσποινα Μπαρδάκου. «Η βασική ιδέα ήταν ότι ενώ η πλειοψηφία του κόσμου, των καταναλωτών αναγνωρίζει την αξία και την υψηλή ποιότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής γνωρίζει ελάχιστα για τους θεματοφύλακες της παραγωγής δηλαδή τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχει θέση στη συνείδηση του καταναλωτή η ελληνική παραγωγή οι Έλληνες παραγωγοί τυγχάνουν δυσανάλογα χαμηλής αναγνωρισιμότητας.

Βασικός σκοπός λοιπόν του εγχειρήματός μας είναι να καλύψουμε αυτό το κενό αλλά να υπάρξουν και προσωπικά οφέλη για τον ΄Ελληνα καταναλωτή ο οποίος βλέπουμε ότι ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο κρίσης διαμαρτύρεται για τις τιμές που βρίσκει στο ράφι. Εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία να έρθει σε απευθείας σε επαφή με τον παραγωγό.

Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να βρει ο κόσμος μέσα από εμάς τους παραγωγούς, επαγγελματίες της ελληνικής παραγωγής που τον ενδιαφέρουν να επικοινωνήσει μαζί τους και πολύ περισσότερο να κάνει απευθείας παραγγελίες από τους ίδιους. Να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης που λείπει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο. Μάλιστα έχουμε δημιουργήσει μία ειδική ενότητα στην πύλη μας στην οποία κάποιος μπορεί να εξειδικεύσει την αναζήτησή του.

Αν θέλει για παράδειγμα να βάλει διάφορα γεωγραφικά κριτήρια, κριτήρια βάσει πιστοποίησης, κριτήρια αν θέλει να κάνει κάποια αποστολή απευθείας των προϊόντων. Το αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει είναι πρώτον να συγκεντρώσουμε όλους όσους παράγουν και διαθέτουν τρόφιμα και ποτά, να χαρτογραφήσουμε όλη την ελληνική αγροτική παραγωγή και δεύτερον να κάνουμε αυτό που καλούμε τον κόσμο δηλαδή να έρθει σε απευθείας επαφή με αυτούς που ουσιαστικά φροντίζουν για την ποιότητα της ζωής του καθημερινά. Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας και αν θέλετε και για την ίδια του την υγεία γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Η σύλληψη είναι απλή.

Χρειάζεται απλά μόνο να αλλάξουμε όλοι λίγο τη νοοτροπία μας να σκεφτούμε τι είναι καλό εν τέλει για εμάς τους ίδιους σε καθημερινή βάση και με μερικές απλές κινήσεις μπορούμε να έχουμε και προσωπικά και κοινωνικά οφέλη. Το ΄όνομα της πύλης είναι γύρη. gr και γράφεται και με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά και με λατινικούς. Ξέρετε χωρίς τη γύρη και το ταξίδι της γύρης δεν ξεκινάει καν ο κύκλος της ζωής. Σαν τη γύρη λοιπόν και εμείς θέλουμε να ταξιδέψουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή και όπως είπαμε να φέρουμε σε επαφή όσους παράγουν και διαθέτουν τρόφιμα και ποτά με όσους καταναλώνουν. Γι΄αυτό και το σλόγκαν μας είναι γύρη το ταξίδι της ελληνικής αγροτικής παραγωγής».

Και από το gyri.gr στο agrotikabook.gr. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και έχει βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στην πλατφόρμα αυτή οι παραγωγοί ενημερώνουν τους καταναλωτές τους για τα διαθέσιμα προϊόντα και τις τιμές ενώ υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση για όλα τα αγροτικά και καταναλωτικά θέματα. Οι τιμές είναι φυσικά συμφέρουσες σε σχέση με αυτές των σούπερ μάρκετ, ενώ η διαδιακασία παραγγελίας και μεταφοράς των προϊόντων γίνεται σε απευθείας συνεννόηση παραγωγών και καταναλωτών. Ο εμπνευστής και διαχειριστής του agrotikabook.gr Θανάσης Ζώης μιλώντας στην Χριστιάννα Κούσιου επισημαίνει πως η ιδέα για τον συγκεκριμένο ιστότοπο προέκυψε μετά από δική του άκαρπη προσπάθεια να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με καταναλωτές.

«Η ιδέα της δημιουργίας του agrotikabook.gr έρχεται από τον Απρίλιο του 2011 και μέσα από ένα προσωπικό βιοποριστικό σχεδιασμό για την καλλιέργεια γης. Λόγω της ενασχόλησης μου το παρελθόν με αγροτικά θέματα, προβληματίστηκα ιδιαίτερα όταν έβλεπα εκατοντάδες Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων να βρίσκονται κάπου χαμένοι στο διαδίκτυο ή καταχωρημένοι σε δεκάδες άσχετες ή σχετικές με τα θέματα τους ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να μεσολαβούν αρκετοί μεσάζοντες μέχρι τα προϊόντα τους να φθάσουν στον τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή με πολύ αυξημένες τιμές.

Το agrotikabook.gr είναι μια πρότυπη online πλατφόρμα, ένα σύγχρονος διαδικτυακός τόπος με θέμα του την συγκέντρωση όλων των τομέων την ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και μιας αλυσίδας εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών ,εμπόρων και καταναλωτών. Οι στόχοι του είναι η προώθηση, η βελτίωση και η υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης , η άμεση επικοινωνία και η πληροφόρηση μέσα από τα προσωπικά και άμεσης ενεργοποίησης προφίλ μελών καθώς και η συνεχής online ενημέρωση για τα προϊόντα και τις τιμές τους.

Η μείωση των τιμών των προϊόντων μέσα από την κατάργηση πολλών αδιαφανών σταδίων και συναλλαγών μεταξύ μεσαζόντων κατά την διαδικασία μετακίνησης τους. Τα οφέλη λοιπόν για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης αγροτικών προϊόντων αισιοδοξούμε ότι θα είναι σημαντικά».

Στον Κολωνό και συγκεκριμένα στην Αγ. Σοφίας 50 , δημιουργήθηκε το Ανταλλακτήριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον». Πρόκειται επί της ουσίας για ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται οι προσφορές από τους παραγωγούς όλης της χώρας και η ζήτηση από τους καταναλωτές. Οι παραγγελίες γίνονται είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.allilegion.gr είτε μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 210- 2105141443. Όπως τονίζει ο διαχειριστής της σελίδας και υπεύθυνος του «Αλληλέγγυον» Γιάννης Γαλανόπουλος,μιλώντας στην Χριστιάννα Κούσιου στις δύο βδομάδες λειτουργίας του ανταλλακτηρίου έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ οι τιμές με τις οποίες προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα είναι μειωμένες από 30 έως 80%.

«Είναι ένας συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικός. Προμηθευόμαστε αγροτικά προϊόντα ,είδη διατροφής και είδη οικιακής χρήσεως για να μπορέσουμε να βγάλουμε από μέσα τους μεσάζοντες. Τα προμηθευόμαστε, τα πουλάμε στους καταναλωτές , στα μέλη του συνεταιρισμού με την τιμή κόστους. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες και έχουμε συγκεντρώσει μια γκάμα προϊόντων από όλη την Ελλάδα, όσπρια, ρύζια, λάδια , μέλι, ζυμαρικά , παξιμάδια και σιγά σιγά έρχονται και καινούργια προϊόντα όπως κρασί Ικαρίας,νερό εμφιαλωμένο , μπύρες. Έχουμε χαμηλές τιμές,σε συ΄γκριση με το σούπερ μάρκετ είμαστε από 30-80% πιο φθηνό. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις πρώτες δύο βδομάδες καθώς και για ενημέρωση».

Στην Πάτρα, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας παραγωγοί και δήμος αποφάσισαν να φτιάξουν ένα blog στο οποίο οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν απευθείας τα προϊόντα τους από τους παραγωγούς σε πολύ χαμηλές τιμές. Βεβαίως το συγκεκριμένο blog ergasianews.blogspot.com, δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της Πάτρας αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εθελοντής σε αυτήν προσπάθεια μίλησε στον Α984 και στην Νάντια Σκεπετάρη. «Μας έδωσε μία αισιοδοξία αυτό το γεγονός, αλλά είναι και η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πάτρα με τις στρατιές των ανέργων που την κατοικούν. Όλα αυτά μαζί μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο θέλουμε να γίνει θεσμός πλέον, να περιοδικό χαρακτήρα και να μην είναι εφάπαξ».

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφορικά με το αν μπορεί κάποιος από Αθήνα μπορεί να παραγγείλει προϊόντα απάντησε πως «Δεν είναι μόνο για την Πάτρα, μόνο που θα πρέπει να έρθει να τα παραλάβει από εδώ, δεν μπορούμε να κάνουμε δηλαδή και αποστολή αυτών των εμπορευμάτων προς την Αθήνα. Θα διαθέσουμε πατάτα με 0,26€/kg σε ποσότητες των 20 κιλών και των 30 κιλών, το ελαιόλαδο θα είναι 2,84€ το λίτρο τυποποιημένο σε συσκευασίες των 5 λίτρων. Κρασί λευκό και ροζέ με 1,16€ το λίτρο, αλεύρι σε συσκευασίες των 5 κιλών, του οποίου η τιμή αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας, πευκόμελο 6€ τα 950 γραμμάρια τυποποιημένο σε γυάλινο βάζο και ελατόμελο 7€ τα 950 γραμμάρια και αυτό σε γυάλινο βάζο, παραδοσιακά ζυμαρικά με 1,15€ τα 500 γραμμάρια. Αυτά είναι προς το παρόν τα προϊόντα που θα διαθέσουμε σε πρώτη φάση , στην πορεία θα κοιτάξουμε να βάλουμε και άλλα προϊόντα όπως ρύζι κλπ».

Στην Λακωνία, και τους ελαιοπαραγωγούς της οι οποίοι δημιούργησαν το του olipoint.gr. Η ομάδα του olipoint.gr έχοντας επί διετία εντοπίσει, οργανώσει, συμβουλεύσει και οδηγήσει σε πιστοποίηση πάνω από 500 Λάκωνες ελαιοπαραγωγούς, λειτουργεί ως μηχανισμός υποστήριξής τους. Μέσα από το olipoint.gr οι πιστοποιημένοι παραγωγοί διαθέτουν απ΄ ευθείας στον τελικό καταναλωτή το ελαιόλαδό τους τυποποιημένο, συνοδευόμενο από τεκμήρια ποιότητας, και φυσικά μέσα στα νόμιμα φορολογικά και αγορανομικά πλαίσια. Η τιμή είναι στα 3 ευρώ το λίτρο σε συσκευασίες 5λιτρου. Ο διαχειριστής του olipoint.gr Γιάννης Μανίκης, μίλησε στην Χριστιάννα Κούσιου. «Είναι ένας διαδικτυακός τόπος μέσω του οποίου πιστοποιημένοι Λάκωνες ελαιοπαραγωγοί, διαθέτουν το λάδι τους υπό τις εξής προϋποθέσεις. Πιστοποιημένο και τυποποιημένο για την ώρα σε συσκευασίες 5 λίτρων προς τον τελικό καταναλωτή απευθείας στο σπίτι του ή σε όποιο σημείο μας υποδείξει μετά απαραίτητα τεκμήρια ποιότητος. Η παραγγελοληψία γίνεται, μέσα από το oilpoint.gr , υπάρχει έτοιμη διαδικασία στημένη ή τηλεφωνικά..
Με την τιμή που φεύγει από τους παραγωγούς της Λακωνίας με αυτή την τιμή φθάνει και στους καταναλωτές. Αυτή η τιμή, στα τρέχοντα δεδομένα είναι 15 ευρώ ( 5 λίτρα) είναι μια τιμή η οποία δημιουργεί αμοιβαία οφέλη. Δείνει την δυνατότητα στον παραγωγό και τον καταναλωτή να βρεθούν κάπου στην μέση και να γνωριστούν. Το site μας οραματίζεται και πιστεύει πως ο κάθε παραγωγός της Λακωνίας πρέπει να δημιουργήσει ένα προσωπικό πελατολόγιο, εξατομικευμένα να ικανοποιεί τις ανάγκες του πελάτη του, αλλά και ο κάθε πελάτης να έχει τον προσωπικό του προμηθευτή. Όμως μέσα στο πλαίσιο της αγορανομικής και φορολογικής νομοθεσίας όχι εκτός πλαισίου. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση ή εξοικείωση με το ίντερνετ μπορούν να επικοινωνούν με τον κύριο Μανίκη και τους Λάκωνες ελαιοπαραγωγούς στο τηλέφωνο 227311- 01397.
Στο πνεύμα του κινήματος χωρίς μεσάζοντες μπαίνουν τώρα και οι μαθητές, που δημιούργησαν στην Τρίπολη το blog koinoniatripolis.blogspot.com, που φέρνει σε επαφή παραγωγούς και καταναλωτές. «Στόχος να επεκταθούμε σε πολλά προσόντα, όσο υπάρχει προσφορά και ζήτηση», δήλωσε στην Ανδρονίκη Τσατσαρώνη ο διευθυντής του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης, Γιάννης Χουζούρης.

Από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Λαχαναγορά www.topagrodeals.com. Πρόκειται για μια σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα επίσης διευκολύνει τις συναλλαγές αγροτικών προϊόντων. Τι καινοτόμο έχει αυτή η πύλη; Αφενός ο παραγωγός ενημερώνεται με sms μόλις κάποιος χρήστης εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει ένα προϊόν και αφετέρου λειτουργεί και ως παρατηρητήριο τιμών για τον καταναλωτή.

Ο κος Νίκος Χατζηνικολάου Υπεύθυνος Ανάπτυξης του δικτύου μιλώντας στην Χριστιάννα Κούσιου, τονίζει πως υπάρχει η δυνατότητα παραγγελιών και από το εξωτερικό. «Η πλατφόρμα αυτή έχει ξεκινήσει ως ηλεκτρονική λαχανοαγορά ή αλλιώς ηλεκτρονικό παρατηρητήριο και έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τον Έλληνα αγρότη παραγωγό με τον τελικό καταναλωτή, έχοντας μια αμεσότητα στην επικοινωνία και πάντα με στόχο την πτώση των τιμών. Ο κ. Χατζηνικολάου εξήγησε πως η πλατφόσρμα αυτή απευθύνεται «σε καταναλωτές σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό γιατί μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια. Οι τιμές είναι μειωμένες έως και 20% σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ. Η πλατφόρμα είχε σχεδιαστεί πριν από το κίνημα της πατάτας αλλά λειτουργήσαμε ταυτόχρονα και ο στόχος μας είναι όλο αυτό που γίνεται να συνεχιστεί».

Δέσποινα Μπαρδάκου –  Χριστιάννα Κούσιου – Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα