back to top
19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις και η επόμενη κυβέρνηση καθαρή εντολή

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα και ζήτησε εκ νέου πολιτική αλλαγή υποστηρίζοντας ότι «η μόνη απάντηση για να μην είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας και αβεβαιότητας που κάνει κακό και στην πραγματική οικονομία, είναι εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για «θίασο του παραλόγου» και υπογράμμισε ότι τους δύο κυβερνητικούς εταίρους «τους ενώνει το πάθος και η αγάπη για την εξουσία».

Εκτίμησε εξάλλου πως ότι η προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων για προσέγγιση με το Ποτάμι «συνιστά ίσως έμμεση ομολογία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τρίζει» και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι «υπάρχει περίπτωση να προκύψει άλλη πλειοψηφία σε αυτή την Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα «χρειάζεται καθαρές λύσεις και η επόμενη κυβέρνηση καθαρή εντολή», ενώ επέμεινε στην άποψη ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, επαναλαμβάνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε τόσο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης, με προ-νομοθετημένες περικοπές ύψους 5,2 δισ. και εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Κάλεσε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα «εάν εννοεί αυτά που λέει, ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα, να… ξεψηφίσει τα μέτρα που ο ίδιος έχει ψηφίσει και εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτή την περίπτωση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε εξάλλου εν νέου αιχμές για τον κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι είναι «υπερβολικό και έχει στο στοιχείο της πρόκλησης, να πανηγυρίζει κανείς για επιτυχία του προγράμματος».

Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «γραφική» την προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να ταυτίσουν τον ίδιο και την ΝΔ με την ακροδεξιά, αντιτείνοντας ότι ίδιος ο κ. Τσίπρας «συγκυβερνά με την ακροδεξιά», ενώ μιλώντας για την συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε ότι «το να ανοίγει σήμερα τέτοια συζήτηση από μία κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι τακτικισμός και η ΝΔ δεν πρόκειται να τον παρακολουθήσει».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Εκκλησίας-κράτους σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, «αλλά δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ούτε αλλαγή του άρθρου 3 για να γίνει αυτό».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταργήσει ως κυβέρνηση την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ακριβώς επειδή οι εθνικές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι τελευταίες δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.

Κάλεσε εκ νέου πάντως τον πρωθυπουργό να ψηφίσουν τα δύο κόμματα από κοινού την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών αλλά και το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας «κρύβεται» στο ζήτημα αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα περί «επαφών του με τον κ. Φρουζή την εποχή που διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ» τόνισε ότι «συμμετείχε σε μία κοινωνική εκδήλωση με τον κ. Φρουζή πολύ πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis κάνοντας λόγο για «για άθλια κυβερνητική σκευωρία», ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχει προκλητικότατη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη σήμερα και αυτό συνιστά μία σημαντική οπισθοχώρηση στα ζητήματα του κράτους δικαίου που μας κάνει να πιστεύουμε και να ισχυριζόμαστε ότι οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά και την ίδια την πορεία της Δημοκρατίας μας».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό δήλωσε άγνοια για το εάν υπάρχει διμερής συμφωνία με την κ. Μέρκελ, καθώς η ΝΔ δεν έχει ενημερωθεί και επέμεινε στην ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση, ασκώντας κριτική σε χώρες που «προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως ο ίδιος έχει συγκρουστεί σχεδόν σε κάθε σύνοδο του ΕΛΚ με τον κ. Όρμπαν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα