back to top
23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η παραίτηση του υπουργού του Brexit, Ντέιβιτ Ντέιβις είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

«Κυβέρνηση σε σύγχυση μετά την παραίτηση Ντέιβις»,  αναφέρουν οι FT.

«Ο υπουργός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit παραιτείται», αναφέρει η WSJ. Η κίνηση ήταν αναπάντεχη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προκαλεί όμως νέα κρίση στην κυβέρνηση Μέι.

Ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε χθες τα μεσάνυχτα μετά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου σχεδίου της Μέι για το Brexit. Ο Στιβ Μπέκερ, ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που επεξεργάζεται το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας και η Σουέλα Μπρέϊβερμαν, μια ακόμα υπουργός για το Brexit τον ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Αφήνει μια τρύπα στο πιο κρίσιμο υπουργείο που έχει επιφορτιστεί με το σχέδιο να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε σε λιγότερο από εννέα μήνες», σχολιάζει το Politico.

Για τις Βρυξέλλες είναι λιγάκι έως πολύ αδιάφορο το ποιος θα μπει στη θέση του Ντέιβις από τη στιγμή, που η Μέι παραμένει πρωθυπουργός της χώρας. Ο επικεφαλής της Ε.Ε για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους ηγέτες της Ε.Ε ότι πιστεύει πως ο πραγματικός συνομιλητής του δεν είναι άλλος από τον σύμβουλο της κα Μέι, Όλι Ρόμπινς. Παρ΄όλα αυτά οι τελευταίες παραιτήσεις περιπλέκουν τα πράγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αίσθηση μιας “ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης” που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια παραίτηση κάθε έξι εβδομάδες. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Μέι, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη θητεία της από τις εκλογές, πριν από δύο χρόνια. Θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις υπουργών, που μάχονται υπερ του Brexit; Θα ενισχύουν τη θέση της ή όχι; Ίσως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία συμφωνία για το Brexit;

Στην επιστολή του ο κ Ντέιβις δήλωσε στην κα Μέι “ότι η σημερινή πολιτική και οι τακτικές” δείχνουν ότι είναι μάλλον σχεδόν απίθανο το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, αναφέρει το BBC.

Κατά τον κ Ντέιβις η προσέγγιση της κυβέρνησης «θα οδηγήσει σε νέες υποχωρήσεις προς τις Βρυξέλλες». «Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθούμε θα μας αφήσει σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση και ίσως σε μια θέση, από όπου δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian η Μέι αναμένεται να αντιμετωπίσει οργισμένους βουλευτές της την ώρα που θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι είναι ανάγκη να παραμείνει η κυβέρνηση ενωμένη πίσω από ένα ήπιο Brexit και ενόψει της δημοσίευσης της πολυαναμενόμενης έκθεσή της.

Η πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις από βουλευτές της που ενδεχομένως να προετοιμάζονται ακόμα και να την αμφισβητήσουν μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για το όραμά της σχετικά με τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε. Δεκάδες βουλευτές των Τόρις μετείχαν σε έκτακτες συναντήσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά το υπουργικό συμβούλιο με τον Μπόρις Τζόνσον να φέρεται να έχει πει σε συναδέλφους του ότι ήταν εντελώς “ανώφελο” αν επιχειρούσαν να υπερασπιστούν τα σχέδια της τόσο στο κόμμα όσο και δημοσίως. Και η Μέι θα πει στη Βουλή σήμερα ότι «τα δύο αυτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα είχαμε μια έντονη δημόσια συζήτηση με διάφορες ιδέες για τη χώρα. Όλο αυτό το διάστημα έχω ακούσει όλες τις απόψεις και ιδέες και κάθε εκδοχή για το Brexit. Αυτό είναι το σωστό Brexit».

Στη Γερμανία

H FAZ επικεντρώνεται στην έκκληση του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ για την επιστροφή “σε λογικά επιχειρήματα” στις δημόσιες συζητήσεις μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα για το “μεταναστευτικό” που παρ΄ολίγον να οδηγήσει σε κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών από σπηλιά της Ταϊλάνδης.

«Άδειασαν … τον Ζεεχόφερ» σχολιάζει το Politico. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε “άνευ ορίων συνεργασία” στα θέματα της ασφάλειας με τη Βρετανία μετά το Brexit σε επιστολή του προς την Κομισιόν, εξέφραζε προσωπικές απόψεις και όχι τη θέση της κυβέρνησης. Αυτό είπε σε επιστολή του προς την Κομισιόν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας με ημερομηνία 6 Ιουλίου. Το μήνυμα εστάλη όχι μόνο προς την Ε.Ε αλλά και άλλες κυβερνήσεις. «Αφήστε κατά μέρος το τι λέει ο υπουργός των Εσωτερικών…» είναι μια φράση που δεν συνηθίζεται για έναν πρέσβη όποιος και αν είναι ο υπουργός.

Ο Τόμας Έκερτ έγραψε συγκεκριμένα «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο κ Ζεεχόφερ στην επιστολή του απέστειλε δεν εκφράζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Αυτή η επιστολή εστάλη προς τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Αποσπάσματα της επιστολής έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες της συμφωνίας του Μαρτίου του 2018 που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Έκερτ. Επί της ουσίας ο Έκερτ διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω συμφωνία ισχύει στο ακέραιο για την γερμανική κυβέρνηση.

Η Μέρκελ θέλησε να απαντήσει στον υπουργό της να μην υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων του και ειδικά όταν αμφισβητεί ό,τι εκείνη έχει ήδη συμφωνήσει με άλλους ηγέτες. Η Γερμανία δεν θέλει να στέλνει άλλα μηνύματα που μπορεί να βλάψουν τη “φήμη” της μετά και την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, σχολιάζει το Politico.

O Ζεεχόφερ πάντως θα βρεθεί στο Ίνσμπουργκ την Πέμπτη όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αυστριακό και Ιταλό ομόλογό του.

Για Τραμπ

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, η Tagesspiegel αναφέρει ότι «τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακατεύει… και το ΝΑΤΟ». Η Ευρώπη ανησυχεί για μια πιθανή αποτυχία της Συνόδου κυρίως λόγω του ενδεχόμενου ο Τραμπ να ζητήσει περαιτέρω υποχωρήσεις προς τον Ρώσο πρόεδρο όταν θα συναντηθούν στην Φινλανδία στο τέλος της εβδομάδας.

«Νέα αντιπαράθεση: Ο Τραμπ έρχεται στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την γερμανική Bild το Ιράν «έχει στόχο να “βγάλει” 300 εκατ. ευρώ μετρητά από τη Γερμανία» ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Το Ιράν λέει πως χρειάζεται αυτά τα χρήματα από τους γερμανικούς λογαριασμούς που διαθέτει «ώστε οι Ιρανοί πολίτες, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό να μπορούν να έχουν ευρώ στις κάρτες τους» σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. Δεν θα το επιχειρούσε αυτό η Τεχεράνη, αν οι γερμανικές αρχές δεν γνώριζαν και αυτό σίγουρα θα προκαλέσει οργή στους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις της το Σάββατο η Μέρκελ δήλωσε ότι «οι προκλήσεις για το ΝΑΤΟ έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια» ενώ προσέθεσε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία είναι πολύ σημαντικό «να επικεντρωθούμε στην υπεράσπιση της συμμαχίας». Η Μέρκελ αναλαμβάνει εκ νέου τον ηγετικό της ρόλο μετά από εβδομάδες συγκρούσεων με τους Βαυαρούς εταίρους της και ενόψει μιας δύσκολης εβδομάδας, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ακόμα “δύσκολο” αντίπαλο… τον Ντ. Τραμπ.

Η ένταση που επικρατεί μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε στο θέμα του εμπορίου δεν έχουν επηράσει το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο στη βορειοατλαντική συμμαχία. «Ένα θα πω από όλες τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί στο G7 με τους συμμάχους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε για το εμπόριο και τους δασμούς δεν έχουν επηρεάσει την προετοιμασία της ατζέντας για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Μπέιλι Χάτσισον στο Fox. Οι διπλωμάτες μας είναι επαγγελματίες και έχουν επικεντρωθεί στα θέματα του ΝΑΤΟ, όπου αισθανόμαστε σύμμαχοί κατά 100%».

«Αν σημαίνει κάτι το ΝΑΤΟ, Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ισότιμοι σύμμαχοι. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί σοβαρά στις αμερικανικές συμμαχίες, όποιος και αν είναι αυτός που στέλνει το εν λόγω μήνυμα», σχολιάζει το Politico.

Από την πλευρά της, η Γαλλία διαβλέποντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για μια υποχώρηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να “σωθούν” οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ, προειδοποιεί μέσω του υπουργού Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ ότι υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί η Ε.Ε σε αυτό το θέμα. «Αν αύριο θα μπουν νέοι δασμοί ή φόροι σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι ενωμένη ώστε να δείξουμε ότι η Ε.Ε είναι κυρίαρχη και δυνατή και στον τομέα της οικονομίας». «Σε αυτό τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες σε μορφή “μπλοκ” επειδή οι ανταγωνιστές μας θέλουν να μας διασπάσουν», δήλωσε ο Λεμέρ χθες. «Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ επί της ουσίας είναι να μας διασπάσουν» και προσέθεσε ότι η Ε.Ε είναι ήδη αναμειγμένη σε έναν εμπορικό πόλεμο. «Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει», είπε.

Στην Ιταλία

«Όχι άλλη Frontex…» Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι δεσμεύθηκε να κλείσει όλα τα λιμάνια της χώρας ώστε να μην δέχονται σωστικές λέμβους και βάρκες ακόμα και αυτές που ανήκουν στην ευρωπαϊκή αποστολή Sofia ή ακόμα και βάρκες της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Η Sofia πάντως είναι μια ευρωπαϊκή αποστολή την οποία επιτηρούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε.

Repubblica: Τα λιμάνια της Ιταλίας κλειστά στον ευρωπαϊκό στόλο.

Στη Messaggero η υπουργός Άμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα υπενθυμίζει στον Σαλβίνι ότι η διαχείριση των λιμανιών δεν είναι στη δικαιοδοσία του.

«Σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση», σχολιάζει η Gazzetino.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι -που ακόμα έχει ισχυρό λόγο και ρόλο στο Δημοκρατικό Κόμμα- παρουσίασε μια ανάλυση για τους λόγους, που το κόμμα του έχασε τις εκλογές τον Μάρτιο, στη διάρκεια συνεδρίου το Σαββατοκύριακο. Ήταν αμείλικτος απέναντι σε όλους εκτός από τον εαυτό του. Ο νέος ηγέτης του κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα που εξελέγη και επισήμως χθες δεν έχασε χρόνο και είπε «Basta! Φτάνει!» στον Ματέο. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να επιτίθεται στην “επικίνδυνη δεξιά” και όχι σε εκείνους “που υπηρέτησαν τη χώρα”, εννοώντας τον Πάολο Τζεντιλόνι και όχι φυσικά τον Ρέντσι, όπως σχολιάζει η Stampa.

Στη Γαλλία

Η Figaro και Liberation επικεντρώνονται στη σημερινή ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλίες όπου θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση τόσο της βουλής όσο και της γερουσίας.

Η Figaro είπε ότι ο Μακρόν πασχίζει να δώσει μια “νέα πνοή” στην κυβέρνησή του, ενώ η Liberation σχολιάζει ότι αυξάνεται διαρκώς η κριτική εναντίον του “μοναρχικού” κυβερνητικού στιλ όπως παράλληλα και η δημοτικότητά του.

«Μακρόν: απροκάλυπτη ντροπή», αναφέρει η Libe.

Στην Τουρκία

«Ερντογάν, ο πρώτος σουλτάνος της Τουρκίας», αναφέρει η DW. Μόλις 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κυβερνών “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (ΑΚΡ) του Ερντογάν δρομολογούσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τη στήριξη της κοινής γνώμης.

Την εποχή εκείνη φαινόταν ότι εδραιώνονται στην Τουρκία η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης και η κοινωνική συμφιλίωση. Κι όμως σήμερα, η Τουρκία παραχωρεί υπερεξουσίες σε έναν πρόεδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ακολουθεί μία πολιτική ατζέντα όλο και πιο ισλαμιστική, εθνικιστική, αυταρχική.

Από τη στιγμή που δεν θα είναι υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Θα ελέγχει όμως και τη δικαστική εξουσία, καθώς αποκτά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους ανώτατους δικαστές. Ο ίδιος απορρίπτει την κριτική και υποστηρίζει ότι προεδρική δημοκρατία έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο Ερσίν Καλασίογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης «δεν έχει γίνει συζήτηση μαζί μας για το νέο πολιτειακό σύστημα, παρά μόνο σε πολύ γενικές γραμμές, οπότε λεπτομέρειες δεν γνωρίζουν ούτε η κοινή γνώμη, ούτε η επιστημονική κοινότητα. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές με άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει το Κογκρέσσο και να προκηρύξει εκλογές, ενώ στη Γαλλία τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορίζονται από το Κοινοβούλιο».Ο Ερσίν Καλασίογλου επισημαίνει τα στοιχεία αυταρχισμού στο νέο πολιτειακό σύστημα της Τουρκίας.

«Τόσο στο αμερικανικό, όσο και στο γαλλικό σύστημα πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών. Κάτι τέτοιο σε μας δεν υπάρχει. Μία άλλη εξέλιξη είναι ότι εφεξής ο Ερντογάν θα ελέγχει τη νομοθετική εξουσία κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε, παρά μόνο επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη ισχύει στην Τουρκία».

Παρόμοια άποψη εκφράζει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά καταργούνται η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά σε μία δημοκρατία».

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πολλοί φοβούνται ότι η σκληρή στάση του MHP σε μία σειρά ζητημάτων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο εθνικιστικές αντιλήψεις, δυσχεραίνοντας τόσο την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, όσο και την προσέγγιση με την ΕΕ.

Ήδη από το 1999 η Άγκυρα είχε υποβάλει αίτηση ένταξης. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 3 Οκτωβρίου 2005, αλλά μέχρι σήμερα δεν σημειώνουν θεαματική πρόοδο και ουσιαστικά έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια, μετά την επιβολή “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Deutsche Welle η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ζητεί μάλιστα την επίσημη αναστολή των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, κρισιμη περίοδο διέρχονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Και αυτό για πολλούς λόγους: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ερντογάν θεωρεί υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, εξακολουθεί να ζει ανενόχλητος στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, παρά τις τουρκικές ενστάσεις.

Και επιπλέον η Άγκυρα θέλει να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ. «Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι ΗΠΑ είναι λιγότερο δημοφιλείς από το Ιράν στην Τουρκία», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ. «Στην τουρκική κοινωνία εξαπλώνεται μία νοοτροπία εχθρική απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική Ερντογάν», συμπληρώνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα