back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυλαία σήμερα για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Αυλαία «πέφτει» σήμερα για την εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οι περίπου 150.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν καταθέσει δήλωση, έχουν προθεσμία ολίγων ακόμα ωρών -έως τα μεσάνυχτα – για να τακτοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet τη φορολογική τους υποχρέωση, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 έως 500 ευρώ -κατά περίπτωση- που επισείει η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

Εξάλλου αύριο Τρίτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, περισσότεροι από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν έως αύριο το ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αύριο εκπνέει επίσης και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και για τις επιχειρήσεις.

Εξαιρέσεις διευκολύνσεις για τους πυρόπληκτους

Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής και όσοι ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις έως 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου.

Τα ραντεβού με την εφορία

Από αύριο και έως τον Ιανουάριο του 2019, ξεκινά το μηνιαίο «ραντεβού» των φορολογούμενων με την εφορία, προκειμένου να εξοφλήσουν, πέραν από τους φόρους εισοδήματος, τους φόρους που επιβαρύνουν τις κινητές και ακίνητες περιουσίες τους.

Του φόρου εισοδήματος ακολουθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, απ΄ όπου το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει αθροιστικά περί των 7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα από αύριο έως και τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να εξοφληθούν:

-Ο φόρος εισοδήματος,  θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή κάνοντας χρήση την πάγια ρύθμιση των, επίσης, 12 δόσεων της εφορίας.

-Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος εφέτος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Η πληρωμή του φόρου του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Από τον φόρο ακινήτων το υπουργείο οικονομικών αναμένει εισπράξεις 3,2 δισ. Ευρώ.

-Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, τα οποία δεν αναμένεται να έχουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι. Από τα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί των 1,2 δισ. ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα