back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χαλάρωση των capital controls: Πλήρης απελευθέρωση εντός Ελλάδας- Περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων

Διαβάστε επίσης

Πλήρη απελευθέρωση των capital controls στο εσωτερικό αλλά διατήρηση σημαντικών περιορισμών στην εξαγωγή κεφαλαίων θα προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ο φόβος της μαζικής εξαγωγής κεφαλαίων και η αύξηση των ορίων στις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό αποτελεί δοκιμή για τις δυνατότητες πλήρους εξάλειψης των capital controls.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στο εσωτερικό από την 1η Οκτωβρίου απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών, επιτρέπονται οι αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες αλλά και η εξόφληση επιταγών με μετρητά από τα τραπεζικά καταστήματα. Έως τώρα επιτρέπεται η ανάληψη 5.000 μηνιαίως ανά λογαριασμό και ανά τράπεζα και δεν επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών από πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ενώ η εξόφληση επιταγών γίνεται μόνο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε ότι αφορά στο εξωτερικό με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης:
Αυξάνεται από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό (σε ευρώ ή ισοδύναμο σε ξένο νόμισμα) που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Αυξάνεται το όριο ρξαγωγής ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα και θα πρέπει να προσκομίζονται παραστατικά στις τράπεζες ενώ θα περιλαμβάνονται και στο εβδομαδιαίο όριο συναλλαγών που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την κάθε τράπεζα.
Επίσης από 1ης Οκτωβρίου επιτρέπονται οι αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό έως 5.000 ευρώ το μήνα ανά καταθέτη, ανά ημερολογιακό μήνα και ανά τράπεζα.

Νίκος Καρούτζος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα