back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεταναστευτικό: παγκόσμιες εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Η Αυστρία αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουγγαρίας, μένοντας εκτός του συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη σύνοδο του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο αυστριακός καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς, είχε προϊδεάσει για την απόφαση αυτή με δήλωσή του ότι διαφωνεί με κάποια από τα άρθρα του συμφώνου.

Η συμφωνία του ΟΗΕ

Τον Ιούλιο, τα 193 μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, κατέληξαν σε μη δεσμευτική συμφωνία αναφορικά με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος της είναι “να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές”, όπως αναφέρεται στο 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της “Παγκόσμιας συμφωνίας για την ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση”.

Το αμερικανικό διάταγμα

Την ώρα που στη Βιέννη λάμβαναν αυτή την απόφαση, ο Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετούσε ακόμη πιο αυστηρή σταση στο ζήτημα, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της προσεχούς Τρίτης στο Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καταργεί την αυτόματη απόδοση υπηκοότητας στα παιδιά παράτυπων μεταναστών, που γεννιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ.

“Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου, αν έρθει κάποια και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ με όλα τα προνόμια”, δήλωσε σχετικά.

Το “καραβάνι” του Τραμπ

Παράλληλα, το Πεντάγωνο, κατόπιν εντολής του Τραμπ, αναπτύσσει 5.200 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό για να αναχαιτίσει το μεταναστευτικό κύμα από την Κεντρική Αμερική.

“Το καραβάνι φτάνει στα νότια σύνορά μας. Παρακαλώ, να γυρίσετε πίσω, δεν θα γίνετε δεκτοί στις ΗΠΑ, εκτός αν θέλετε μέσω της νόμιμης διαδικασίας. Είναι μία εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει”, όπως είχε αναφέρει ο Τραμπ πριν από λίγες ημέρες σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο “βραζιλιάνος Τραμπ”

Η ρητορική του αμερικανού προέδρου συπληρώνεται και από τον λεγόμενο “βραζιλιάνο Τραμπ”, το νεό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, που αποκαλεί τους πρόσφυγες από την Αϊτή, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή “απόπατο” και πιστεύει ότι πρέπει να τους αναλάβει ο στρατός.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα