back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συνάντηση Γ.Κατρούγκαλου με Μ.Νίμιτς: “Αμοιβαία προσήλωση στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών”

Διαβάστε επίσης

Την προσήλωση της Ελλάδας “στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών” με την αυτονόητη ωστόσο προϋπόθεση “ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά” επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τον οποίο συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος στη διάρκεια αυτής της συνάντησης συζητήθηκαν και «ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα» αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί δυνατότητας της διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα και σε «Μακεδόνες του Αιγαίου». Είπε μάλιστα ότι ευχαρίστησε τον κ Νίμιτς για τη σημαντική συμβολή που είχε μέχρι την τελική και οριστική επίλυση του θέματος.

Νωρίτερα, ο κ Κατρούγκαλος είχε συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λούτε όπου έγινε συζήτηση γύρω από τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας ότι δηλαδή «η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες». «Φυσικά, η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος.

Για τα περί “συναλλαγής” της κυβέρνησης με ευρωπαϊκούς θεσμούς για το Μακεδονικό, η αναπληρώτρια εκπρόσωποςΤύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Ηλία Κανέλλη τόνισε:

«Οποιαδήποτε συναλλαγή και να γινόταν δε θα μπορούσα να ξέρω τους συνομιλητές. Και οι συναλλαγές έτσι όπως τις έχει σχηματίσει η κυβέρνηση, όπως έγινε και στην συμφωνία των Πρεσπών, έγιναν με όρους μη ανοιχτής συναλλαγής. Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είναι να μεταφέρει λίγο ως πολύ αυτό που οι περισσότεροι λένε».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα