25.7 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

25.7 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Βrexit: Πιέσεις Εργατικών στον Κόρμπιν για Δεύτερο Δημοψήφισμα

Ο Tζέρεμιν Κόρμπιν αντιμετωπίζει έως και 10 παραιτήσεις από το κόμμα των Εργατικών αν δεν καταφέρει να αναγκάσει την Τερέζα Μέι να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας της για το Brexit.

Aρκετοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν πει στον Guardian ότι είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αν ο Κόρμπιν δεν καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν για μια τροποποίηση υπέρ του δημοψηφίσματος στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα βουλευτών του Εργατικού κόμματος ζητά από την Τ.Μέι να υπάρξει νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ως ελάχιστη υποχώρηση που θα μπορούσαν να δεχτούν για να στηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit. Μεταξύ των βουλευτών αυτών είναι οι Τζον Μαν, Κάρολιν Φλιντ και Γκάρεθ Σνελ, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει μία εγγύηση που να διασφαλίζει ότι τα βρετανικά πρότυπα δεν θα πέσουν χαμηλότερα από αυτά της ΕΕ και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζονται, ακολουθώντας τις αλλαγές στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα, κυρίως με αυτά που εκπροσωπούν κατασκευαστικές βιομηχανίες. Στη χθεσινή της ομιλία η Τ.Μέι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περεταίρω παραχωρήσεις στους επικεφαλής των εργατικών ενώσεων σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.

 

Έκκληση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αναβάλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυναν πάνω από 40 πρώην πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times oι διπλωμάτες θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει το Brexit προκειμένου να αποσαφηνιστεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. ή πιθανόν να υπάρξει χρονικό περιθώριο για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Εάν η Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την 29η Μαρτίου, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αναβάλει το Brexit ή θα οδηγήσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στο χάος, προχωρώντας στην αποχώρηση άνευ συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Αντιδράσεις από τα μέλη του σκληρού πυρήνα του Συντηρητικού κόμματος συναντά η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αυριανή συζήτηση για το Brexit στη Βουλή, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί πέντε τροπολογίες προς ψήφιση.

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε και χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός, προβλέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για μία λύση στο backstop, ωστόσο, το ERG, που συγκεντρώνει περίπου 50 βουλευτές των Τόρις, αυτή τη φορά εκφράζει δυσαρέσκεια και απειλεί να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση επειδή έμμεσα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι πέντε τροπολογίες αφορούν ενδεικτική ψηφοφορία, ανάκληση του άρθρου 50, δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των επιπτώσεων που θα έχει το no-deal Brexit στις επιχειρήσεις και διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. ‘Αλλη τροπολογία προέρχεται από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και σε περίπτωση που εγκριθεί θα αναγκάσει την κυβέρνηση να φέρει σε ψηφοφορία στη Βουλή το σχέδιό της για την αποχώρηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου ή να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει πια μία βιώσιμη συμφωνία.

 

Αθηνά Κορλίρα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img