back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», αναφέρει το State Department.

Για θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησαν νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Γ. Κουμουτσάκος: Κοινό συμφέρον Ελλάδας – ΗΠΑ η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Όποια προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις ενέργειές που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούν στο να παρεμποδίσουν τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»,  τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Τέλος, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινό συμφέρον για Ελλάδα και ΗΠΑ η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, που έχουν ως προϋπόθεση τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα