back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη-με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Andrew McDowell: Λήψη μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε επίσης

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορονοϊού, τα οποία θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell.

Οι κ. Μητσοτάκης και McDowell συζήτησαν επίσης τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την παροχή άμεσης στήριξης ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, η οποία αφορά σε επενδύσεις για έργα υποδομής, σε συνδυασμό με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.

Συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Παράλληλα υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ, ενώ διαχειριστής του θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μία πολύ σημαντική ημέρα για την πραγματική οικονομία και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” , σημειώνοντας ότι “το νέο ταμείο θα ενισχύσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις τράπεζες, ώστε κι αυτές -με τη σειρά τους- να τα διαθέσουν αμέσως σε νέα αναπτυξιακά σχέδια”. “Και αυτό σημαίνει ότι σε 90 ημέρες από αύριο, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειοδοτούν εταιρίες και νέες επενδύσεις, ουσιαστικά χωρίς ρίσκο. Γιατί αυτό πλέον θα το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έτσι, σημαντική, νέα ρευστότητα μπαίνει στην αγορά”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή η πρωτοβουλία, εκδηλώνεται σε μία στιγμή ερωτημάτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας, λόγω του κορονοϊού και συμπλήρωσε: “Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία. Και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού”.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δεδομένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να στηρίξει τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας ότι “ήδη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της τράπεζας και του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και αναμένουμε και την έμπρακτη στήριξη, με χρηματοδοτικά εργαλεία αυτής της μεγάλης προσπάθειας, αυτού του μεγάλου βάρους που έχει αναλάβει η χώρα μας”.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, κάτι που θεωρώ πως το κάνουμε με επιτυχία»
“Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, κάτι που θεωρώ πως το κάνουμε με επιτυχία. Χρειαζόμαστε επίσης της απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να παράσχουμε τα απαραίτητα για την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται τόσο στα νησιά μας όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η κρίση αυτή έχει προφανώς και μια ανθρωπιστική οπτική”, τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφερόμενος στο “άλλο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, δηλαδή τη μεταναστευτική κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία – στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία”, αναφέρθηκε σε δύο πρωτοβουλίες:

  • “Πρώτον, την άμεση διάθεση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων τις ερχόμενες εβδομάδες για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στις περιοχές αυτές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας.
    “Αυτή η χρηματοδότηση για την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί, αυτό που κάνουμε είναι ότι την αναδιοχετεύουμε σε έργα υποδομής και περιοχές που έχουν προτεραιότητα, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες πιέσεις. Συγκεκριμένα, για έργα υποδομής όπως η στέγαση, δομές διαμονής, ύδρευση, υγεία και ούτω καθεξής”, τόνισε.
  • Ανακοίνωσε επίσης ότι είναι προς συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα “ένα σημαντικά επαυξημένο Πακέτο, με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε την οικονομική ανθεκτικότητα των χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μεταναστευτικής κρίσης, ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά επίσης τη Βουλγαρία και την Κύπρο”.
    “Σκοπεύω να συζητήσω με το Διοικητικό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, το πώς θα μπορέσουμε να θέσουμε σημαντικά υψηλότερους στόχους σε αυτό το επίπεδο, κάτι που θα δράσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει.
    Προσδοκώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα τις ερχόμενες εβδομάδες, μέτρα που θα δείξουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως Ευρωπαϊκής Τράπεζας, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτήν την περίοδο”, πρόσθεσε.

Η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξαιρετικές προκλήσεις. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να διαχειριστούν μόνο μία κρίση, δηλαδή τον κορονοϊό, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτή μας την προσπάθεια. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν παρούσα στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, για να δείξει την αλληλεγγύη της στην προσπάθεια της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά μας, που είναι επίσης και τα σύνορα της Ευρώπης. Και φυσικά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη να κινητοποιήσετε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα