back to top
25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τα μηδενικά απόβλητα στόχος του δήμου Βάρης

Διαβάστε επίσης

Διαλογή στη Πηγή

Διαλογή στην Πηγή είναι ο διαχωρισμός απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους (σπίτι, δουλειά, καταστήματα, κλ.π.) με σκοπό την ανακύκλωσή τους. Θεωρείται η πλέον  ενδεδειγμένη μέθοδος ανακύκλωσης των απορριμμάτων κατά την οποία επιτυγχάνεται ανάκτηση χρήσιµων υλικών πριν αυτά αναµειχθούν µε την υπόλοιπη µάζα των απορριμμάτων.

Το στοίχημα του δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης

Σε λίγες ημέρες, όπως υπολογίζεται, στις 16 Μαρτίου θα αποσυρθούν από την περιοχή Πηγαδάκια της Δ.Ε. Βούλας οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης.

Στο εξής, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, (χαρτί, πλαστικό μέταλλο και υλικά συσκευασιών) θα συλλέγονται μόνο από τις μπλε και πορτοκαλί σακούλες.

Συγκεκριμένα το χαρτί τοποθετείται στις μπλε σακούλες των 60 λίτρων με την αναγραφή «μόνο χαρτί» και τα πλαστικά, μέταλλα και υλικά συσκευασιών τοποθετούνται στις αντίστοιχες πορτοκαλί σακούλες με την ένδειξη «μόνο PMD».

Οι σακούλες αυτές παρέχονται στους πολίτες δωρεάν από τον δήμο και όταν γεμίσουν  τοποθετούνται έξω από τα σπίτια κάθε Τρίτη βράδυ και συλλέγονται κάθε Τετάρτη από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου.

Παράλληλα στις Χάρτινες σακούλες συλλέγονται τα οργανικά υλικά κουζίνας όπως: φρούτα-λαχανικά- τρόφιμα, χαρτί κουζίνας, ληγμένα τρόφιμα, κατακάθια και τσάι, φίλτρο του καφέ, τσόφλια κ.λπ. Οι χάρτινες σακούλες τοποθετούνται στον καφέ κάδο. Ο καφέ κάδος, που  συνοδεύεται και από αντίστοιχο κλειδί, θα πρέπει να βγαίνει στο πεζοδρόμιο κάθε Κυριακή ή Τετάρτη βράδυ για να αδειάσει από το δήμο.

Οι Κομποστοποιήσιμες σακούλες χρησιμοποιούνται μόνο για τα υπολειμματικά απορρίμματα, που έχουν πλέον πολύ μικρό όγκο. Τοποθετούνται στον κάδο σύμμεικτων και  συλλέγονται 2 φορές την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή πέντε ρευμάτων ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων στην περιοχή Πηγαδάκια της Δ.Ε. Βούλας λειτουργεί πιλοτικά εδώ και 4 μήνες.

Το πρόγραμμα παρακολουθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την αξιοποίησή του σε εθνικό επίπεδο ως πρότυπο πρόγραμμα και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πυλώνα εφαρμογής για πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα.

«Ήδη με τις προσπάθειες όλων, ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 35% των σύμμεικτων απορριμμάτων της πόλης, ποσοστό που μας κατατάσσει με διαφορά ως τον πρώτο Δήμο της χώρας στον τομέα αυτό και σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, τέτοιο που θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών μας απορριμμάτων» δηλώνει ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα