back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Γ. Παπαθεοδωρίδης: H δωρεά μυελού των οστών και αιμοπεταλίων είναι απαραίτητο να συνεχιστούν

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να συνεχιστεί η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά αιμοπεταλίων, τόνισε μέσω του Αθήνα 9.84, ο  Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Δ/ντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος-ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» .

«Αυτή την περίοδο, οι μεταμοσχεύσεις γίνονται μόνο σε ασθενείς με επείγουσες ενδείξεις», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης μιλώντας στην εκπομπή «Τι τρέχει;» και στον Γιάννη Λαυράνο.  «Εάν δεν είναι επείγον δεν προχωράμε σε μεταμοσχεύσεις, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθεί ο ασθενής ή ο δότης στον κορονοϊό», εξήγησε. «Υπάρχει μία διστακτικότητα και είναι λογικό, αυτή την περίοδο να υπάρχει, στο να πλησιάσει κάποιος τα νοσοκομεία», είπε.

Ωστόσο ανέφερε ότι «το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ακόμη κι αυτές τις δύσκολες μέρες, οι Έλληνες συνεχίζουν να γίνονται δότες μυελού των οστών και προσφέρουμε μοσχεύματα ακόμη και στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται».

Παράλληλα τόνισε ότι «Με τις εκστρατείες για την μεταμόσχευση μυελού των οστών, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουμε καλούς αριθμούς υποψηφίων δοτών. Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός δότης θα παρακαλούσαμε να προχωρήσει στην δωρεά».

«Η Ιατρική κοινότητα και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία και με τα κέντρα δότη και με τα κέντρα συλλογής έχει πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις έτσι ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια και για τους δότες αλλά και για τους ασθενείς».

Τέλος,  για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τόνισε «ότι πρέπει να προσέχουμε όλοι με κύριο μέτρο το «Μένουμε σπίτι» αλλά ταυτόχρονα πρέπει εμείς που υπηρετούμε στο χώρο της Υγείας, να μεγιστοποιούμε τις προσπάθειές μας, ώστε να μην χάνουν την ζωή τους, ασθενείς από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα